Fra tråd til stof i BredgadePå Bredgade 34 i Brædstrup ligger et smalt lokale klemt inde mellem Kirkens Korshær og HOME. Her holder otte damer til, i hvad de kalder deres vævefællesskab. 

Af Jørn Kildall

Man opdager det måske ikke første gang man passerer det smalle lokale på Bredgade. Det er næsten en velbevaret hemmelighed, men inde i lokalet står der ti store væve som bliver flittigt brugt flere gange om ugen.

Damerne i fællesskabet kommer fra Alken, Silkeborg, Ejstrupholm, Horsens, Brædstrup og Hovedgård. Deres store passion er at væve og de fleste væver også hjemme, men det er ikke nok lyder det fra damerne:

- Når vi mødes, kan man få hjælp, inspiration og støtte fra hinanden. Som nybegynder får man hjælp af de mere erfarne damer i fællesskabet.

Vævefællesskabet har haft til huse i Brædstrup i 1½ år og der var planer om åbent hus sidste år. Men pga. af Corona og en vandskade efter en brand i vognporten måtte det udsættes.

Vævene fylder godt op

I lokalerne står der 10 store væve og der er otte medlemmer af fællesskabet. Man har en venteliste og hvis der er interesserede hører fællesskabet gerne fra dem.

Der er masser af erfaring samlet i lokalerne og et af medlemmerne har være med i fællesskabet i 30 år. Før man fik lokaler i Brædstrup holdt man til på Fængslet i Horsens og var en stor forening, men fordi man ikke kunne finde lokaler som, var store nok, delte man foreningen op tre mindre, som havde lettere ved at finde egnede lokaler.

Det blev svære og svære at finde lokaler, da vævene skulle blive stående i lokalet – man tager ikke lige en væv med hjem efter endt undervisning! Mange foreninger blev ramt af lokalemanglen i Horsens og der var ikke meget kulturby når man skulle bo i industrikvarteret.

Damerne kender vævere i andre kommuner hvor man får tilskud til lokaleleje eller lokaler stillet til rådighed og savner at det også kunne ske i Horsens Kommune. De er alle enige om at en kommune som har et aktivt yderområde, er meget stærkere.

De kloge koners klub

Hyggen er i højsædet når man mødes i lokalet og det er heller ikke altid damerne får vævet så meget, da der skal være plads det sociale når man sidder stille sammen foran vævene i op til fire timer ad gangen. Som en af damerne sagde:

- Man kan ikke holde mund så længe. For her taler vi om alle mulige mærkelige emner og dagens diskussion var om hvor ordet husblas kommer fra.

Det tager tid

Damerne oplever at mange spørger om hvor lang tid det tager at væve et stykke stof og at det går langsomt. For dem er tiden ikke det væsentlige – det er selve vejen eller rejsen fra tråd til stof som har betydning. Det at væve er også meget terapeutisk lyder det fra selskabet, og hvis man er stresset, kan arbejdet ved væven være med til at fjerne dumme tanker og bekymringer for en stund.

De færdige produkter bliver mest brugt privat eller givet væk som gaver, men damerne går med overvejelser om at holde åbent hus og sælge af de mange flotte vævede ting. En anden overvejelse er at lave en udstilling med de vævede ting.

Damerne er i lokalet på Bredgade hver tirsdag fra klokken 10 – 14 og man er velkommen til at kigge ind og se hvad de laver, og for at få en snak.

Jørn Kildall

Løbende annoncer

Mest læste artikler

Ugens Annoncer

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Seneste video

Tåning jazz 2018
01. aug 2021