Fuld blæs på kulturen i præstegårdenAlle kan komme med på lydvandring på præstegårdsstien i det smukke terræn, lytte til symfonisk motorvejsstøj i den særprægede præstehave eller opleve aktiviteter inde i det smukke hus fra 1700-tallet. (Foto: Niels Damsgaard Hansen)

Det er næsten kun fantasien, som sætter grænser for oplevelserne lørdag 23. september, når Sneptrup Præstegaard tager hul på sit nye liv som samlende kultursted for alle, der med gratis entré vil opleve såvel ude som inde.

Tekst og fotos Niels Damsgaard Hansen

Hvis de mange præster, der gennem snart 300 år har boet i Sneptrup Præstegaard, kun være til stede lørdag 23. september, ville de med stor sandsynlighed enten få hjertestop eller danse af glæde. 

For der sker noget så usædvanligt som, at præstegården i stedet for præster fremover skal huse et åbent kultursted for alle, der har lyst til selv at skabe og opleve.

Måske især det sidste er tilfældet på åbningsdagen, fordi er et sandt overflødighedshorn af oplevelser med musik, teater, udstillinger, male- og upcycling værksteder, gåtur på den populære præstegårdssti, aktiviteter for børn og pop-up café i præstehaven.

Gå med på lydvandring

Vi er oftest omgivet af lyde og støj fra biler, mennesker, dyr og maskiner med meget mere. 

Lyde kan være sød musik for sjælen, mens støj så ubehagelig, at vi helst undgår den.

Men al lyd minder os om, at vi ikke er alene. 

På en såkaldt lydvandring, der starter kl. 11.15 på præstegårdsstien, retter vi opmærksomheden mod lydes betydning for os. 

Sammen med de mange forskellige lyde opleves også alt det, som menighedsrådets skovgruppe har udført de senere år med fokus på biodiversiteten i det naturskønne, kuperede område rundt om præstegården. 

Verdens største kjole af skrald

Måske husker du Bodil Udsen, der glad, ukuelig og optimistisk sad på toppen af en gigantisk møgbunke, som hun langsomt, men sikkert forsvandt ned i. Det var i stykket “Glade Dage” fra 1964.

Nu, i 2023, har Teatret Svalegangen taget stafetten op og bearbejder vores endnu større forbrug med forestillingen “Glade bæredygtige dage”. 

En overklassekvinde er fanget i en designerkjole, der vokser sig til et bjerg af skrald. Herfra fortæller hun stolt om sit (over)forbrug, og hvordan hun kasserer endnu en mobiltelefon på grund af en forkert farve. 

Kvinden spilles af Kirstine Hedrup, der sidder på toppen af affaldsbjerget og konfronterer publikum med den moderne forbrugers materielle overforbrug i en satirisk monolog af Line Knutzon. 

Forestillingen starter kl. 14.00.

Motorvejen forvandlet til musik

Indtil motorvejen kom sidst i 1970’erne, lå Sneptrup Præstegård fredeligt og uforstyrret i det kuperede terræn. Men siden er støjniveauet bare øget år for år, og endnu mere bliver det med udvidelsen til seks spor.

Med værket "Transcended Highway” løfter komponist og lydkunstner Johannes Smed den generende støj til en kunstnerisk oplevelse. Mellem buske, træer og på græsset i præstegårdshaven orkestrerer Smed en opløsning med lydoptagelser fra motorvejen, som manipuleres og fortolkes elektronisk i samspil med klange, toner og andre lydoptagelser. 

Det afspejler den monotone, vedvarende støj fra bilerne og danner et levende, sonisk landskab. 
Lydværket kan opleves kl. 16.

Et hus fuld af aktiviteter

I løbet af dagen udstiller video- og performancekunstner Noelia Mora Solvez, og man kan smug lytte til projektet “Tilbage til Haven” af musikerne Karoline Hausted og Mark Davis.

Mzungu Kichaa og band afslutter hele herligheden kl. 16 med en koncert i laden.

Der er gratis entré hele dagen. 

Flere oplysninger og program kan findes på Ovsted, Tåning, Hylke kirkers Facebookside.
 

Niels Damsgaard Hansen

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

Vi er ikke som de andre
27. mar 2024