Gaming skaber fællesskab trods bekymrede forældre



(pressefoto)

Dataforbruget har slået rekorder under coronakrisen, hvor vi har streamet og spillet onlinespil som aldrig før. Og selv om børn og unges forbrug af digitale medier har været en kilde til bekymring og konflikt i de midtjyske hjem, viser en ny undersøgelse, at forældrene også ser en række positive effekter. 

Efter mere end et år i coronaens tegn er lærere og pædagoger over hele landet så småt begyndt at tage imod de mange børn og unge, der længe har måttet klare både undervisning og underholdning hjemmefra. Og den ekstra tid brugt i hjemmet kan tydeligt aflæses i netværkstallene hos teleselskabet 3, der det seneste år har set en stigning i dataforbruget, som især trækkes op af streaming og onlinespil. 

En ny undersøgelse foretaget af YouGov på vegne af 3 har taget temperaturen på forældrenes tanker og bekymringer ved børnenes gaming-forbrug. Undersøgelsen viser blandt andet, at hver anden i Region Midtjylland mener, at deres barn gamer for meget. Men de mange timer brugt foran skærmen er ikke nødvendigvis en dårlig ting. 

Fællesskab og nye venskaber

Blandt de i alt 1.001 forældre i undersøgelsen, der alle er forældre til børn i alderen 5-18 år, som gamer, svarer halvdelen, at de ser gaming som et sted, hvor deres børn kan mødes med andre og udvikle nye venskaber. I de midtjyske hjem er det særligt muligheden for at finpudse engelskkundskaberne og træne evnen til at begå sig online, der trækker op – her svarer hhv. 70 og 73 %, at gaming bidrager positivt. 

Resultaterne for Region Midtjylland viser dog også en bekymring for børnenes aktivitetsniveau. Her svarer 56%, at de er bange for, at deres barn ikke får nok motion, og 53% frygter, at deres barn ikke får nok luft. 

”Gaming er for mange børn og unge en social aktivitet, hvor man spiller sammen med vennerne. Derfor er det helt naturligt, at de har brugt mere tid i den verden under coronakrisen, mens de voksne har krævet afstand og isolation. Undersøgelsen peger på, at mange forældre forstår, at gaming har været livline for børnene og givet adgang til fællesskab i en svær tid, og nu bliver øvelsen at ramme en fornuftig balance, i takt med at vi igen kan være mere fysisk sammen,” siger Jesper Bennike, direktør for 3’s privatmarked. 

Tre gode råd

Der er ingen tvivl om, at gaming stadig deler vandene. Hver fjerde af de adspurgte forstår ikke, hvorfor barnet er så optaget af gaming. Derfor kommer 3 med tre gode råd til forældrene til at starte en konstruktiv samtale med deres børn om gaming:

1. Forstå universet og sproget

Det er vigtigt, at forældrene har en forståelse for den verden, barnet er i. Prøv derfor at se med over skulderen en dag og lade barnet forklare, hvad der foregår på skærmen. På den måde får I et fælles sprog og et fælles udgangspunkt at tale ud fra. 

2. Spørg nysgerrigt 

Hvis barnet skal fortælle om, hvad der sker bag skærmen, er det vigtigt, at forældrene anerkender timerne brugt foran skærmen som vigtige og spørger nysgerrigt ind, som man ville gøre efter en skoledag eller en legeaftale. Spørg fx ”Hvem spillede du med i dag?” eller ”Hvordan gik spillet?” 

3. Husk at italesætte grænser

Selv om børnene er eksperter i spillet, er det stadig en del af forældrenes opgave at lære barnet om at sætte grænser, og hvordan man siger fra i det digitale univers. Snak om, hvad der er rigtigt og forkert – ligesom I snakker om grænser i andre sammenhænge.
 

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

Østbirk Kirke
29. maj 2024