Guldsmeden hygger sig i ÅstruplundI Åstruplund ligger et hus man måske ikke lige lægger mærke til når man passerer det, her bor guldsmed TORN, som er Torben Nørbo og han nyder sit fag og de mange forskellige opgaver. Hans start på arbejdsmarkedet begyndte et helt andet sted.

Af Jørn Kildall

Torben Nørbo startede sin erhvervskarriere lige efter folkeskolen og trak i den grønne uniform, og blev professionel soldat hos Telegrafregimentet i Fredericia.

- Det var et job jeg virkelig var glad for, men det var også et hårdt job og i slutningen af 20’erne fik jeg problemer med skulderen og måtte indse at min karriere i Forsvaret var ved at slutte, indleder Torben Nørbo.

Guldsmed ved et tilfælde

Torben blev indstillet til revalidering og skulle finde ud af hvad han ville. Urmager stod højt på listen for ham, så han undersøgte jobsituationen i branchen. Men det var stort set umuligt at få læreplads på daværende tidspunkt… så det valgte han fra.

Ved et tilfælde kørte Torben fordi Guldsmed Niels Vase i Hasselager ved Aarhus. Han var lidt forundret over at finde en guldsmed udenfor byens Strøg og han kiggede ind på værkstedet.

- Jeg spurgte ind til branchen og Niels var afvisende, da han næsten dagligt fik henvendelser fra unge som søgte læreplads. Jeg spurgte om jeg måtte sidde der i en periode og snuse til faget, og finde ud af om det var noget for mig? Det fik jeg lov til, for praktikanter koster ikke penge, griner Torben.

På dette tidspunkt havde Torben ingen forudsætning for at være i guldsmedefaget, men han var nysgerrig for at finde ud af hvad det var. Her gik han i gang med at lave de forskellige værkstedsøvelser som praktikanterne skal lave og efter 14 dage fik Torben nøgle til værkstedet, og kort tid efter fik han lov til at prøve kræfter med reparationer.

- Efter 3-4 måneder endte det med at vi lavede en lærekontrakt… og her startede mit liv som guldsmed… og det er en levebane som jeg bestemt ikke har fortrudt.

For Torben var arbejdet det stik modsatte af hvad han havde lavet i Forsvaret: 

- Det var som at komme ind i boble af fred og ro, det var lækkert. Jeg elskede Forsvaret men der var aldrig ro… det var der her. Jeg blev udlært ved en gammel mester som virkelig kunne lære fra sig og det lærer jeg videre til Thorbjørn som er lærling hos mig.

Her er ikke plads til lange negle

Torben synes han var heldig, da det hele var lidt tilfældigt. Han fortæller at der er mange unge mennesker som søger ind til faget og pigerne er i overtal, men mange af dem ved ikke hvad faget drejer sig om.

- Jobbet er ikke særlig feminint og vi har ikke lange negle, og fingrene er sorte hele tiden. Det overrasker nok en del når de opdager det, konstaterer Torben Nørbo.

Ved sin svendeprøve scorede Torben topkarakter med et 11-tal på den gamle karakterskala. Samme år deltog han ved DM i Guldsmedehåndværk for lærlinge.

- Vi var tre fra mit hold som meldte os til konkurrencen. Det gik godt og jeg vandt førstepræmien, og mens jeg sad og arbejdede fik jeg mange jobtilbud på messen. Jeg begyndte ved guldsmed Bo Gindeberg i Horsens og her var der masser at lave, men det sled på mine hænder, skuldre og led.

Torben fik et nyt tilbud fra Guldsmed Boye i Aarhus og kort tid efter begyndte han på værkstedet. Men efter kort tid kom finanskrisen som satte en stopper for mange aktiviteter i guldsmedebranchen.

- Når der er krise, så bliver luksusvarer nedprioriteret. Jeg nåede at have tre gode og lærerige år hos guldsmed Boye, hvor jeg lærte en masse og fik god erfaring. I 2009 valgte jeg at starte selvstændig 100% for det var næsten umuligt at få arbejde nogen steder.

Torben Nørbo udfører reparationer for en række butikker og det betyder at han kan have et par medarbejdere ansat på værkstedet.

- Jeg startede mit eget værksted op på Østbirkvej i Rådved og det var ikke større end 9 kvm. Men det bredte sig hurtigt og snart var hele underetagen inddraget til forretningen. For tre år siden flyttede vi til Åstruplund.

Reparationer og design

- Smykker går i stykker, de holder ikke evigt. Sten kan falde ud, og vi bliver alle tykkere eller tyndere, så smykkerne skal tilpasses og halskæder skal forlænges så reparationer fylder mest i vores arbejde, da vi betjener mange butikker.

Torben oplever at der er et opsving i antallet af fremstilling nye smykker, og kunderne kommer fra et stort geografisk område til Guldsmed TORN i Åstruplund.

Hos Torben Nørbo laver man udover reparationer også nye smykker til kunderne og ofte kommer kunden ind med en pose guld, som skal laves om det et unikt smykke.

- Sammen med kunden finder vi ud af hvilket smykke vi skal fremstille af guldet. Her begynder jeg at tegne og finde modeller og skitser frem. På den måde pejler vi os ind på hvad kunden ønsker. Når jeg har lavet en tegning, så arbejder jeg sammen med kunden om hvordan smykket skal være og vi ændrer det ofte en smule undervejs i processen.

Når Torben har lavet et smykke til kunden, så kommer det næste smykke heller ikke til at ligne det forrige og han vil også kalde dem for unika. Han har derfor heller ikke kollektioner på hylderne.

- Når jeg indimellem får en god ide, så fremstiller jeg et smykke som ender i min udstillingsmontre som inspiration for mine kunder. Folk kender mig på at de kommer med noget i butikken og så laver jeg noget specielt til kunderne, slutter Torben Nørbo af.

Lignende artikler

Jørn Kildall

Løbende annoncer

Mest læste artikler

Ugens Annoncer

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Seneste video

Tåning jazz 2018
01. aug 2021