Havearbejde er sundt, men pas på ryggen



(arkivfoto)

Foråret er sæson for havearbejde, men desværre også for rygskader. Fysioterapeut og osteopat Michael Andersen giver gode råd til at undgå rygskader under havearbejde.

Af Fitness og Mad

Vejret er endelig ved at blive mildere, og det kribler i mange haveejeres fingre for at gøre haven forårsklar. Det er sundt for både krop og sjæl, men efter en lang vinter med coronapandemi, hvor vi har været mere inaktive end nogensinde før, skal vi passe ekstra godt på ryggen, når vi kaster os over køkkenhaven og de store havekrukker.

- Hvert år, når det bliver mildere i vejret, får vi flere henvendelser i vores klinikker fra folk med rygsmerter, som er opstået i forbindelse med havearbejde. Det er typisk fordi, man har stået eller siddet foroverbøjet ved et bed i lidt for lang tid, eller fordi man har løftet en tung havekrukke, udtaler fysioterapeut og osteopat Michael Andersen.

- Når vi efter en lang og usædvanlig inaktiv vinter pludselig går i haven en hel dag og arbejder i stillinger, vi ikke har arbejdet i siden sidste sæson, svarer det næsten til, at vi giver os i kast med at løbe et halvmaraton, uden at være i løbeform. Det kan man muligvis godt, men der er altså stor risiko for, at vi pådrager os overbelastningsskader”, udtaler Michael.

Kom i form til havearbejdet

Grundlæggende gælder de samme principper for havearbejde, som for enhver anden form for træning, og ifølge Michael er planlægning én af nøglerne til at komme godt i gang med havearbejdet uden skader. Han giver os her 3 grundprincipper, du med fordel kan bruge, når du planlægger de første arbejdsdage i haven:

1. Start langsomt ud

Det vigtigste princip er at starte langsomt ud. Det er ofte netop det, vi glemmer i vores iver over at komme i gang med haven. Det kan fx være en god idé at starte med en halv times arbejde ad gangen, hvorefter man langsomt bygger op. På den måde vænner vævet i ryggen sig til den øgede belastning.

2. Varm op

Opvarmning behøver ikke være løb på stedet og vejrmøller med armene. I forhold til havearbejde kan det handle om at planlægge sin dag i haven, så man starter med de mindre fysisk krævende opgaver. Det gælder også, når man har siddet stille efter formiddagskaffen eller frokosten. Start fx med at klippe visne stauder, beskære buske eller omplante pottepanter.

3. Skift arbejdsstilling

Det kan være en god idé at have flere forskellige projekter i gang, så man har mulighed for at skifte arbejdsstilling undervejs. Når man arbejder længe fx i en foroverbøjet stilling, nedsættes blodcirkulationen i kroppen. Når man så samtidig laver rotationer med overkroppen, som når man graver, er der stor risiko for at få skader.

Hvis det er svært at løsrive sig fra en opgave, man er godt i gang med, kan man med fordel sætte tid på de forskellige opgaver. Når man har gravet i køkkenhaven i 15 min, er det altså videre til næste opgave.

Havearbejde må gerne gøre ondt – på den rigtige måde

At blive øm efter nogle timers arbejde i haven er helt naturligt, og det er sundt for kroppen. Ømheden opstår, fordi der dannes en smule inflammation i musklerne, når de er blevet brugt på nye måder. Det går over efter et par dage og er kun med til at gøre os stærkere. Ømheden vil også typisk fortage sig, når vi bevæger os. Men hvis smerterne er vedvarende og gør det vanskeligt at udføre simple gøremål som at bukke sig ned eller rejse sig fra stolen, kan det være tegn på overbelastning.

- Skader i forbindelse med havearbejde ser vi oftest hos personer, som i forvejen har tendens til rygsmerter. Det er derfor ekstra vigtigt, at man retter sig efter principperne, hvis man i forvejen har problemer med sin ryg. Men gør man dette, og lytter man generelt til sin krop, så er der kun sundhedsmæssige gevinster ved at bruge søndagen i haven, udtaler Michael.

Lignende artikler

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

112: Brand Pizza Master, Brædstrup
08. maj 2023