
I efteråret 1981 blev HAF, Horsens astronomiske forening, stiftet af Eigil Pedersen. Foreningen har nu til huse i ”Naturcenter Skovgård”, Egebjerg, hvor der afholdes foreningsmøder og observationsaftener. Foreningens medlemmer mødes den første søndag i måneden kl. 19 – 22.Her vil foreningens medlemmer fremvise forskelligt observationsudstyr og fortælle om diverse observationsplatforme. Og der vil være et foredrag om et spændende TEMA, f.eks. planeten Saturn, Exoplaneter, astronomi og geologi, kometer, Den aktuelle stjernehimmel m.fl.
I juni måned hvert år er der en familiesommerudflugt på programmet, hver gang bestående af et par besøgssteder, hvoraf det ene er astronomirelateret, medens det andet vil være mere bredt og attraktivt for hele familien.
Desuden afholdes observationsaftener (når vejret tillader det!), enten på naturcenteret eller hjemme hos et medlem.
Hvert foreningsmøde har et tema og punktet Forum, hvor der er lejlighed til at fortælle om observationer, drøfte udstyr, hjælpe med kikkertopstillinger m.m...
På foreningens hjemmeside www.HAF-astronomi.dk kan der læses mere om foreningen, program, medlemskab og ses diverse astronomirelaterede links bl. a. til Planetstien.
Planetsti-Horsens blev indviet lørdag den 24. september 2011
Horsens Astronomiske Forening står bag omdannelsen af Bollerstien, Horsens, til en planetsti, med en model af Solen anbragt nær Høegh Guldbergs Gade og de 8 planeter placeret langs stien med den yderste, Neptun, nær Fiskerhuset ved Boller slot. Solen, planeterne og afstandene er skaleret i målestoksforholdet 1:1,5 mia. Planetstier findes flere andre steder i landet, men ingen kan i udstyr og placeringen langs Horsens Fjord måle sig med Horsens’ udgave af stien.
Ideen om en planetsti i Horsens er fostret af fhv. murermester Erik Schreiber i Horsens Astronomiske Forening.
Formålet med planetstien er mangesidet. Stien skal både illustrere, hvor små planeterne er i forhold til de kolossale afstande, og det enorme tomrum, der findes i Solsystemet. Det er hensigten at få de mange brugere af naturstien – spadserende, kondiløbere, hundeluftere, cyklister, mv. – til at stoppe op og undre sig og tænke over universets mysterier, lige som stien vil kunne bidrage til, at Horsens’ image styrkes som en by, hvor naturvidenskab ikke blot formidles på skoler og læreanstalter, men også i den fri natur.
Horsens Astronomiske Forening planlægger i efteråret, i anledning af de to jubilæer, at afholde et åbent hus-arrangement på Naturcenteret med temaet SOLEN. Her vil man, hvis vejret tillader det, kunne se solen gennem forskellige typer kikkerter.
Og der vil ligeledes blive god lejlighed til at få en snak med HAFs medlemmer om en spændende hobby.