Juleaften nærmer sig, og BørneTelefonen gør klar til tunge samtaler



DANMARK - Juleaften sidste år handlede 39 pct. af rådgivningssamtalerne på BørneTelefonen og HØRT om psykisk mistrivsel som angst, selvmordstanker og ensomhed. Børns Vilkår forventer, at børn og unges behov for at tale med en voksen i julen bliver mindst lige så stort i år.

Af Børns Vilkår

”Hjemme hos mig er det bare mig og min far. Min far er meget sur, jeg prøver alt hvad jeg kan men intet er godt nok, han finder altid noget, jeg har gjort forkert. I dag sad jeg på værelset og rystede fordi jeg var bange for at gå ud og få morgenmad, fordi han hele dagen før (24 december) ikke snakkede til mig”, skrev en 13-årig til BørneTelefonen sidste jul.

Ikke alle glæder sig til jul

Det er ikke alle børn og unge, der glæder sig til jul og ekstra tid med de nærmeste. I familier, hvor vold, misbrug og svigt fylder, kan julen være særligt svær at komme igennem.

Det afspejler sig i samtalerne på BørneTelefonen og HØRT, hvor der sidste år, alene på juleaften, var 72 samtaler. Nogle handlede om at føle sig ensom eller være udsat for vold. Andre handlede om skilsmisse og frygten for at skuffe den forælder, barnet ikke skulle holde jul med.

Hverdagen går helt i stå

”I juleferien, hvor hverdagen går på standby, risikerer de mest udsatte børn og unge at stå ekstra meget alene. Vi ved, at vold, misbrug og svigt har en tendens til at tage til i julen, og der er en risiko for, at det i mindre omfang bliver opdaget, fordi lærere og pædagoger, som ellers holder øje med børnene, har fri”, siger Rasmus Kjeldahl, direktør i Børns Vilkår.

Mange og alvorlige samtaler

I julen har BørneTelefonen og HØRT en ekstra høj andel af de meget alvorlige samtaler. På døgnet omkring juleaften sidste år handlede 39 pct. af rådgivningssamtalerne om emner relateret til psykisk mistrivsel – flest var om angst, selvmordstanker, ensomhed og selvskadende adfærd. For resten af året var den samlede andel af samtaler om psykisk mistrivsel 23,9 pct.

Alle voksne har et ansvar

Julen kan for mange børn og unge forstørre kontrasten til det, de ikke selv har. Når samtalerne i klassen handler om adventshygge, juletræspyntning, æbleskiver og julefilm med familien, kan det føles trist og ensomt for de børn, der ikke kan se frem til de ting, fortæller Rasmus Kjeldahl.

”Mange børn og unge forsøger at skjule, at deres virkelighed er anderledes, fordi de ikke vil skille sig ud. I skolen trækker de sig fra samtalerne og fællesskabet, og derhjemme skruer de ned for ønsker og forventninger, fordi de ikke vil presse forældrene. Det er en stor tillidserklæring, når sårbare børn og unge fortæller os, hvor svært det er at komme igennem julen. BørneTelefonen er deres fortrolige rum, og det værner alle vores frivillige rådgivere om”, siger Rasmus Kjeldahl.

Selvom de frivillige rådgivere på BørneTelefonen og HØRT står til rådighed hele julen, så har alle voksne et ansvar for at være ekstra opmærksomme og reagere, hvis de bliver bekymrede for et barn.

Lignende artikler

Børns Vilkår

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

Vi er ikke som de andre
27. mar 2024