Klimavenligt byggeri bliver ved at give



(Foto Jens Jessen)

Mandag i uge 9 havde VELUX inviteret til første spadestik på LKR Innovation House hos Østbirk Bygningsindustri. Projektet går ud på at forvandle 9.500 kvadratmeter tidligere lagerhaller til et nyt og moderne innovationscenter som gerne skulle placere sig blandt verdens 3 bedste.

Af Jørn Kildall. Fotos Jørn Kildall og Jens Jessen 

Der er ingen tvivl om at ledelsen og projektfolkene hos VELUX har et skyhøjt ambitionsniveau når man skal lave et innovationscenter i den absolutte verdensklasse, som skal ligge på området hos Østbirk Bygningsindustri hvor man åbnede den første VELUX-fabrik i 1947.

Firmaet har siden begyndelsen ekspanderet kraftigt på arealerne i Østbirk og i 1995 opførte man nogle kæmpestore lagerhaller til færdige produkter på området og nærmest profetisk fik man lavet et byggeri hvor materialerne som er brugt til facadebeklædning, stadig den dag i dag, 28 år senere fremstår som da man satte dem op. Dengang var der tænkt holdbarhed og miljø ind i løsningen selvom det er knap nok var på dagsordenen på det tidspunkt. Der var tale om sand innovation allerede i form af en langtidsholdbar løsning.

I de store lagerhaller som tidligere summede af liv og trucks som kørte rundt med færdige produkter, er der nu helt tomt og i den midterste lagerhal havde man stillet stolerækker op og et podie og herfra gik Lars Kann-Rasmussen på scenen og fortalte om det nye LKR Innovation House.

(Foto Jørn Kildall)

Næsten alt bliver genbrugt

Planen er at man vil genbruge de fleste af materialerne som lagerbygningerne er opført af og lade dem indgå i et flot byggeri med åbne gårdhaver og en stor grøn forplads med spejlsø. På den måde bliver de næsten 30 år bygninger ved at give inspiration og innovation til fremtiden.

Ved præsentationen fortalte man, at bæredygtighed er bassen i hele projektet. Man vil genbruge det meste af bygningens materialer i det nye byggeri som forventes at stå færdig i 2024 – og i fuldt brug i 2025.

Stedet bliver topmoderne og ud over at huse medarbejdere som fokuserer på forskning og udvikling skal det nye byggeri også have plads til en helt ny kantine for alle medarbejdere på Østbirk Bygningsindustri samt plads til HR og finans.

Der vil i byggeriet tæt på kontorerne være små møderum hvor man kan gå ud og koble af, og der vil være små værksteder hvor man kan gå ind og afprøve ideer i forhold til materialer og materialevalg og alle kontorer og funktioner som i dag ligger spredt ud over Østbirk Bygningsindustris kæmpestore fabriksområde bliver samlet under samme tag i det nye innovationscenter.

(Foto Jens Jessen)

Projekt Søhøjlandet

Som et sideprojekt anlægger man et stort rekreativt område mellem innovationscenteret og naturstien i vest som har navnet Projekt Søhøjlandet. Stedet bliver i dag mest brugt til hundeluftning men planen er at der skal være forskellige konstruktioner i landskabet hvor man kan søge ly for elementerne eller sætte og fordybe sig - og komme på endnu flere gode ideer. Anlægget bliver på naturens præmisser og det bliver et rum i naturen hvor man kan vælge at holde møder eller bare få klaret hjernen i den friske luft. Det rekreative rum grønne område er tænkt som et pausepunkt midt i Østbirk når man bevæger sig til og fra naturstien.

Området bliver skabt i tæt dialog med Østbirk Borgerforening og Østbirk Skole og her vil der indgå de naturligt forekommende vækster. De invasive arter som findes på stedet, vil blive fjernet, så det igen fremstår med den naturlige vegetation som præger søhøjlandet.

(Foto Jørn Kildall)

Lignende artikler

Jørn Kildall

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

Vi er ikke som de andre
27. mar 2024