Lastbilkaravanen var i ØstbirkAnne-Marie Philbert Rasmussen 2. klasse, var klar til at kravle op i den store lastbil. (foto Jørn Kildall)

Som brancheorganisation for den danske vejgodstransport har ITD et særligt ansvar for at sikre fokus på trafiksikkerhed. Derfor er ITD’s trafiksikkerhedskampagne ”Lastbilkaravanen” i denne uge rullet ud på vejene igen for at besøge skoler rundt om i landet, og i onsdags var det eleverne i 0.-3. klasse på Østbirk Skole, der fik trafiksikkerhed på skoleskemaet.

Tekst Malene Vitus. Fotos Jørn Kildall

Med Lastbilkaravanen har ITD skabt et univers, hvor elever i de yngste klasser gennem sang, dans og leg får sat trafiksikkerhed og lastbilernes rolle på skoleskemaet. Målet er mere tryghed og forståelse for lastbiler i trafikken.

Et at stoppene på kampagnens danmarksturne var i går i Østbirk, hvor eleverne sang og dansede med kampagnens ”hovedfigur”, den kvindelige chauffør Magda, i sin velkendte blå kedeldragt. Børnene fik hurtigt fat i sangene, som er lavet på rim og remser og dermed lette at huske. Nogle af eleverne havde øvet sangene på forhånd, da alt undervisningsmateriale ligger gratis tilgængeligt for alle på lastbilkaravanen.dk.

Eleverne fik naturligvis også mulighed for at kravle op i lastbilen og tjekke lastbilchaufførens udsyn fra førerhuset.

- I dag har jeg lært noget om lastbiler. At det kan være svært at se ud ad ruden. Jeg har lært, at man skal blive bag ved lastbilen. Og at man ikke må holde på den røde måtte med sin cykel. Og det var sjovt at sidde op i en lastbil. Jeg har aldrig siddet op i en lastbil. Dagen var faktisk god, lød det fra Anne-Marie Philbert Rasmussen, der går i 2. klasse på Østbirk Skole.

Også skolens lærere var begejstrede og mener, at dagen i dag har været udbytterig for eleverne:

- Det har været en fantastisk oplevelse for børnene. De har fået en gæstelærer i form af Lastbilkaravanens hovedfigur, der kan formidle stoffet på en anden måde, end vi gør. Eleverne kan se en rigtig lastbil tæt på. Og komme op i den. Det er så meget anderledes, end når vi går rundt ude i byen og fortæller og peger, siger Anne Platt.

Den lokale børnehave kom også forbi og fik sig noget af et syn, da der holdt tre store lastbiler på deres gårute. Skolens femteklasseelever fik også lov til at være med, da det er en af de lokale vognmænd, der stillede med lastbiler og chauffører, har en datter i 5. klasse.

Refleksveste til den mørke tid

I tirsdag havde Lastbilkaravanen kickoff i Hillerød. I går var den i Østbirk, og torsdag er den i Tønder. Kampagnen besøger i alt tre skoler, hvor der bliver delt grønne refleksveste ud til alle eleverne i 1.-2. klasse, hvor eleverne i 3. klasse i Østbirk var heldige også at få lov til at komme med. Derudover får eleverne bogen ”På tur med Brumbassen” og et bogmærke med gode trafikråd, diplomer og plakater til klasseværelset.

De tre vigtigste huskeregler er:

  • Bliv foran lastbilen, når du kommer først
  • Bliv bagved lastbilen, når den kommer først
  • Bliv væk fra lastbilens højre fordæk [-det de røde måtter illustrerer] 

ITD har to målgrupper for sine trafiksikkerhedskampagner, da der både er et internt branchefokus og et eksternt fokus mod den brede befolkning - især børn, unge og forældre.

- Vi ved, at fokus er med til at redde liv. Derfor vil vi gerne præge chauffører og vognmænd i vejgodstransportbranchen, så vi skærper deres opmærksomhed omkring trafiksikkerhed. Samtidig vil vi gerne gennem leg og læring give de bløde trafikanter nogle gode råd om, hvordan de bør agere i forhold til lastbiler i trafikken, så vi får spredt det livsvigtige budskab omkring trafiksikkerhed, påpeger Malene Vitus, der er projektleder på ITD’s trafiksikkerhedskampagner.

De lokale vognmænd, der stillede lastbiler og chauffører til rådighed, var Firmatransport Østbirk ApS og Frode Laursen A/S.


avisens fotoside er der flere fotos fra dette arrangement...

Malene Vitus

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

Østbirk Kirke
29. maj 2024