Østbirk skole: De bedste til videnskab



Iben Leth Jensen (i midten) modtager hæder, blomster og en gavecheck på 15.000 til skolen. (Foto Jørn Kildall)

Hvordan bliver man Danmarks bedste til at lave Naturvidenskabsfest foran 200 andre arrangører? Man skal bruge en ildsjæl som brænder for området i en nærmest uhørt grad, og sådan en har de på Østbirk skole.

Tekst og fotos Jørn Kildall

Torsdag var skolen pyntet flot op og blev kåret som årets festival-arrangør af Astra, Danmarks nationale naturfagscenter. Skolen er ganske enkelt Danmarksmester i at skabe en god og lærerig Naturvidenskabsfestival for eleverne. 

Prisen som Årets Festivalarrangør gives til den uddannelsesinstitution, der er særligt god til at bruge Naturvidenskabsfestival som motor for at understøtte og udvikle naturfaglige kulturer.

Hele uge 39 har skolens 4. - 6. klasser skullet samarbejde om at opklare naturens mysterier, teste teorier og udvikle løsninger i og til årets tema for den nationale Naturvidenskabsfestival: Gådefulde Verden. Blandt andet skulle 4. - 6. klasserne forsøge at løse et ægte mysterie om, hvorfor skolens store koloni af flagermus er pist forsvundet, efter at skolen blev bygget om.

Skolens naturvidenskabsnørd hedder Iben

Iben Leth Jensen er nørd og ildsjæl, og hun brænder 200% for naturvidenskabsområdet, hvilket også smitter af på elevernes engagement på området. Iben undervisninger på flere klassetrin og ikke kun i naturfag, men også i håndværk og design.

- Jeg har alle de spændende fag og kan nørde igennem… og dyrke mine personlige interesser. Det gør det nemmere at lave når man selv synes det er fedt at lave.

Iben og eleverne i indskolingen og mellemtrinet har brugt hele ugen på videnskab og naturfag. Fredag sluttede det hele og de ældste elever afsluttede festivalen med at vise alt det som var nået i løbet af ugen.

- Eleverne på mellemtrinnet fik en introduktion ved fællessamlingen mandag morgen, og så har de ellers været ude at undersøge og opdage. Deres opgave handlede om flagermus, eller om de som forsvandt da man byggede skolen om.

Der har været stor fleksibilitet i skoleskemaet og man har kunne ændre og rykke rundt når det blev nødvendig og det blev det:

- Eleverne har cirkuleret rundt mellem klasserne og de mange spændende opgaver, og spurgt hinanden på tværs af årgange. Når de ofte er blevet voldsomt interesseret i et område, har vi måtte rokere rundt på skemaet og det er noget som alle synes godt om, for vi har kunne fortsætte og gøre det færdigt når vi var midt i noget spændende.

Eleverne står ved en rådnekasse. (Foto Jørn Kildall)

Konfliktfri uge

Iben Leth Jensen og eleverne har befundet sig i denne samme verden – det samme emneområde i en hel uge. Det har betydet rigtig meget for den generelle trivsel blandt eleverne.

- Vi har stort set ikke haft nogle konflikter i frikvarterne hele ugen, det er fordi deres hoveder er fyldt med noget andet… de er ikke skiftet fra en ting til en ny, men har fået lov til at fordybe sig og blive i den samme verden længe. Det har givet mening og der har været et formål.

Med prisen i år følger 15.000 kr. som skolen kan bruge til en særlig naturvidenskabelig oplevelse.

Ved prisoverrækkelsen kunne programleder for Naturvidenskabsfestival, Louise Lund Bækgaard fortælle, at det lyser langt væk, at der er gang i noget helt særligt på Østbirk skole. Det står klart, at der her er et særligt engagement, der er centreret om at give eleverne de allerbedste muligheder for at opleve, lære og mestre naturvidenskab.

Hvad pengene skal bruges til, skal man til at finde ud af, men der står blandt andet metaldetektor på ønskesedlen og man vil også gerne etablere en lille lund ved skolegården med forskellige træer.

Det blev også afsløret hvad næste års emne bliver og det kommer til at handle om rumfart – så måske når Østbirkskole helt ud til stjerne næste år?


Se flere fotos på vores Facebook-side...

Lignende artikler

Jørn Kildall

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

Vi er ikke som de andre
27. mar 2024