Luciaoptog i Østbirk Kirke – de sang så taget løftede sig



”Nu bæres lyset frem, Stolt på din krone… ”. Sådan lød de første linjer i den velkendte sang. Rigtig mange børn og unge mennesker mødte søndag op i Østbirk Kirke og var med til at festliggøre den skønne tradition, at gå Luciaoptog.

Af Lone Buhl Pedersen

Lucia navn betyder lys, og det var lige nøjagtig det, Lucia gjorde: Hun bragte lys og glæde til andre mennesker.

Lucia levede for omkring 1700 år siden på en ø, der hedder Sicilien. På det tidspunkt var øen en del af Romerriget. Og for at opretholde fred i det store rige skulle indbyggerne jævnligt ofre til Kejseren.

Kristendommen blev forbudt

De kristne ville ikke ofre til Kejseren og derfor blev kristendommen forbudt.

De kristne måtte gemme sig – nogle kristne levede under jordens i byens katakomber. Uanset hvor de kristne gemte sig og befandt sig, var de afhængige af at kunne stole på deres omgangskreds og modtage hjælp.

I ly af natten

Lucia var et af de mennesker, som hjalp. Om natten sneg Lucia sig ud til de fattige kristne, der gemte sig rundt omkring. Der var dengang meget mørkt i byen (der var jo ingen gadebelysning) og i særdeleshed var det mørkt i katakomberne. Så for at kunne finde vej og for at kunne bære en masse mad i hænderne, havde Lucia en krans med lys i om hovedet – det er her Luciakransen kommer fra.

Hjalp andre og blev det gode eksempel

Lucia hjalp andre. Hun er for eftertiden blevet et eksempel på, hvordan man kan være lys i hinandens liv, ved at hjælpe dem, der har brug for det.

Vi kan alle den dag i dag bringe lys for hinanden. Vi kan give en god bemærkning. Vi kan give et smil. Vi kan købe: Hus forbi. Vi kan ringe til farmor – og også lige mormor og måske Oldemor. Der er utallige måder at lyse på andre mennesker.

Sluttelig var der en slikpose til alle børn – Det var Østbirk Brugs – og Østbirk Netto, der her tændte lys ved at sponsorere slikposerne.
 

Lone Buhl Pedersen

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

Vi er ikke som de andre
27. mar 2024