Målrettet træning har givet bevægelsesfriheden tilbage



Find Gravesen

72-årige Find Gravesen har slidgigt og har været miniskopereret i benene. Det har medført, at han var begyndt at gå dårligere og dårligere og oplevede meget ømhed i benene. I et forløb i GLAiD har han fået hjælp til at træne sine knæsmerter hensigtsmæssigt. Det har givet ham blod på tanden til at træne videre selv.

Det var Find Gravesens læge, der introducerede ham for et gratis kommunal træningstilbud for personer med slidgigt og knæ- og ledsmerter.

- Jeg drøftede med lægen, om jeg skulle opereres eller ej. Men i stedet for en operation, blev jeg rådgivet til at styrke musklerne omkring knæet og blev derfor henvist til et gratis forløb i GLAiD, siger Find Gravesen.

I januar 2020 startede han op med to teori-gange. Først tænkte han, det lød af lidt meget, med så meget teori, men det skulle vise sig at være tid givet rigtigt godt ud:

- Jeg lærte om smertetærskel, hvornår jeg kan fortsætte med at træne eller skal stoppe. Fysioterapeuterne fortalte, at så længe man træner rigtigt, er det ikke skadeligt, at man oplever en vis ømhed. At have den viden har fjernet bekymringer hos mig, og det er noget jeg tænker glad tilbage på i dag, siger Find Gravesen.

I marts da landet blev ramt af Covid-19 lukkede GLAiD-træningsforløbet midlertidigt ned. I mellemtiden trænede han selv i et lokalt fitnesscenter, hvor han trak på den teoretiske viden, og de værktøjer han havde fået via kurset.

Træning målrettet den enkelte

Da træningsforløbet igen kunne åbne, begyndte han til træning i GLAiD, hvor han blev nøje instrueret i øvelser - specifikt målrettet den enkelte.

- Du kan se progression for hver gang, du træner. Vi var kun 6-8 stykker ad gangen med to fysioterapeuter tilknyttet, så de kunne være meget præcise i den individuelle instruktion. Man kan nemlig godt have en idé om, at man laver en øvelse rigtigt, men så viser det sig, at man faktisk gør det lidt forkert. De var rigtig dygtige til at holde fokus på øvelser specifikt henvendt til mig og mine behov, siger Find Gravesen.

Efter deltagelse i kurset i GLAiD får deltagerne blandt andet træningsprogrammer og elastikker med hjem, så de kan træne videre selv. Eget-ansvaret for selv at følge op på øvelserne er et centralt element:

- Et klart budskab fra instruktørerne var, at kurset er ment som en hjælp til selvhjælp, og at vi selv skal tage ansvar og fortsætte med at træne videre efterfølgende.

Bevægelsesfrihed som motivationsfaktor

Find Gravesen er da også efterfølgende fortsat med øvelserne. Han oplever at have fået det betydeligt bedre og har ikke længere problemer med at gå og cykle. I dag kan han snildt vandre 8-10 kilometer om dagen. Han kan stadig opleve ømhed, men i stedet for at blive bekymret over det som, han ville have været tidligere, tager han det nu, med sin nye viden, som et signal om, at han er på rette spor. Han har også erfaret, at hvis han ikke holder øvelserne vedlige, begynder benene at drille lidt igen.

- Motivationen ligger jo i, at du får din bevægelsesfrihed tilbage. Jeg synes, det er fremragende, at Horsens Kommune laver sådan et gratis tilbud, og jeg vil klart anbefale det til andre, slutter Find Gravesen.

Har du lyst til at høre mere om GLAiD, er du meget velkommen til at kontakte Strakskoordinationen i Vital Horsens, telefon: 76 29 38 03

Praktiske oplysninger

Træningstidspunkterne er tirsdage fra 15.00 til 16.30 og fredage fra 8.00 til 9.30.

Næste hold begynder slut januar/start februar. Alle skal først til en individuel opstart inden holdstart.
 

Lignende artikler

Horsens Kommune

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

Vi er ikke som de andre
27. mar 2024