Mosstock Festival – masser af musik og livsglædeDa Mosstock-festivalen åbnede torsdag, var det porten til tre dage med masser af musik og livsglæde – præcis som det har været 50 gange før.

Tekst og fotos Per Bonde

Festivalen har fra starten haft til formål at give lovende amatører mulighed for at snuse til livet på den professionelle scene. For mange af de optrædende er det første gang, de står på en scene med professionelt lyd- og lysudstyr, ligesom de får en smagsprøve på livet backstage før og efter deres optræden.

De optrædende er som nævnt alle amatørmusikere, der har mod på mere. Hvert år får festivalen lydmateriale fra 150 – 200 forskellige bands, der ønsker at optræde. Et udvalg lytter så alt materialet igennem og udvælger de ca. 20 bands, der får adgang til festivalens scene. For udvalget er det vigtigt, at alle genrer er repræsenteret, så festivalens repertoire er tilpas blandet inden for den rytmiske musik.

Besøget på Mosstock-scenen har for mange givet blod på tanden til at forsøge sig i den professionelle musikverden. Professionelle lydoptagelser fra deres optræden har givet dem adgang til arrangører og agenter på en mere professionel måde. Og at det virker, er der talrige eksempler på. Bl.a. Emmelie de Forest, Marie Frank, Sabyia, Jette Torp og mange flere har haft deres første optrædener her i det smukke område nedenfor Sukkertoppen.
 

Publikum

Det er tydeligt, at mange deltagere ikke er her for første gang, nogle har været her mange gange og nogle få helt fra starten. Som på alle andre festivaler er der fri dresscode, og for mange handler det om genbrug af festivaloutfit, den enkelte har tradition for at benytte på netop Mosstock. Så når der ikke er musik, er der masser andet at kigge på og fornøje sig over – det er noget af det, der giver festivalen liv.

Mosstock er selvfølgelig musik, men det er meget mere end det. Det er også stemningen af sommerlejr, af tryghed og fællesskab. Det er nye bekendtskaber, men også gamle venner man ikke har set i mange år. Jeg fulgtes med nogle, der har haft hele deres liv i Østbirk og omegn. De havde ikke mange ledige stunder, for der var rigtig mange gamle bekendtskaber der blev genopfrisket. Det er Woodstock bare uden kaos og stoffer, men med masser af ”Peace, Love & Music”, som festivalen skriver i programmet.

De frivillige er uundværlige

For at publikum får en god festival, er der rigtig meget arbejde, der skal laves både før, under og efter festivalen. Omkring 150 mennesker er i gang i forbindelse med festivalen, men forberedelserne til næste års festival begynder allerede i oktober, hvor der evalueres, og de første tanker om næste års festival sættes på papir. Men det hele kulminerer, når opstillingen af årets festival går i gang.

Sanne Falkenberg har været med i mere end 40 år, heraf 37 år i bestyrelsen. Hun trådte ud af bestyrelsen for et par år siden, men har alligevel ikke helt sluppet arbejdet, så det er hende, der er de frivilliges madmor. Hun kan ikke undvære stemningen, fællesskabet og trygheden, og det glæder hende, at hendes børn fortsat deltager i festivalen, og nu også børnebørnene. I det hele taget glæder det hende, at mange yngre kræfter er trådt til, så festivalen får nyt blod og fortsat udvikler sig.

Næste Mosstock Festival løber af stablen den sidste weekend i juli i 2024, og der anbefaler vi avisens læsere at lægge turen forbi – det bliver en god oplevelse.
 

Lignende artikler

Per Bonde

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

Kemikalieudslip i Nim
06. maj 2024