Spændende historier om NaverneDer er stadig små lommer åbne hvor man kan forsamles og få gode oplevelser i disse corona-tider. Onsdag havde man inviteret Suzi Elena Apelgren til at fortælle om Navernes lukkede verden og der var fyldt op med det tilladte antal gæster i Hansted Kirkehus.

I Hansted Kirkehus var bordopstillingen ny og alternativ som sognepræst Søren Jensen fortalte. Man prøvede en ny opstilling så man kunne sidde med nødvendig afstand og alligevel få plads til alle.

Den onsdag var det sidste omgang højskoleformiddag i Hansted inden jul og dagens foredragsholder Suzi Elena Apelgren havde et meget oplysende foredrag med om Naverne som gik på valsen i Europa fra midten af 1800-tallet og indtil første Verdenskrig.

Alle med en håndværksmæssig baggrund kunne gå på valsen og traditionen var stor især i Tyskland og Frankrig. Suzi Elena Apelgren havde sammen med sin mand journalist Morten Bergholt, fulgt de vandrende håndværkere i over 7 år, og fik et sjældent indblik i deres normalt lukkede verden.

Hun fortalte at nutidige Navere rejser uden mobiltelefon, computer, fast indtægt eller planer for dagen i morgen – de adskiller de sig markant fra deres jævnaldrende. De moderne Navere følger en mere end tusind år gammel tradition, der har rødder endnu længere tilbage. Deres mange traditioner er dem som vore dages håndværkere står på skuldrene af.

Kildall

Lignende artikler

Jørn Kildall

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

Keramiker Stine Orle i Stensballe
19. apr 2021