Stigende befolkning vil skabe markant behov for flere nye boliger



(pressefoto)

Om fyrre år vil vi være knap 600.000 flere danskere, som skal have et sted at bo. Behovet for at bygge flere nye boliger er markant, men vejen derhen er belagt med en række udfordringer, som vil kræve nye løsninger.

I 2060 vil vi være en halv million flere indbyggere i Danmark, end vi er i dag. Ifølge befolkningsfremskrivelserne fra Danmarks Statistik vil den danske befolkning stige fra de nuværende 5.8 mio. indbyggere til 6.4 mio. om 40 år. Medmindre vi skal stuve os sammen på mindre plads og dele boliger, vil behovet for markant flere nye boliger være en bunden opgave. Sådan lyder det fra ejendomsmæglerkæden Nybolig, der har analyseret tallene.

-Eftersom flertallet af os danskere bor alene, vil behovet for flere boliger være ekstremt påtrængende de kommende 40 år. Og da intet tyder på, at lysten til at bo centralt i de store byer, hvor der er flest arbejdspladser, vil forsvinde, skal vi nok begynde at øge ambitionerne om at bygge markant flere nye boliger i landets største byer, siger Peter J. Mattsen, der er administrerende direktør i Nybolig.

I Danmark har vi ifølge direktøren ikke tradition for at bygge højt, men det kan blive en af mulighederne for at kunne svare den efterspørgsel, der vil komme for flere boliger især i København.

-Nu er der planlagt en ny ø i København, Lynetteholmen, som ifølge planen skulle kunne huse 35.000 beboerne, men der er stadig langt op til en halv million, så vi kommer til at se på andre muligheder også. Og her kunne en mulighed fx at bygge i højden, siger Peter J. Mattsen.

En anden udfordring, han ser, er den potentielle mangel på arbejdskraft til at opføre alle de nye boliger.

-Vi kan komme til at få en udfordring med at skaffe håndværkere til at bygge alle de boliger, der bliver behov for. Så den del er det vigtigt, at vi også får adresseret politisk i god tid, siger Peter J. Mattsen.

Hvis ikke det lykkes at bygge tilstrækkeligt med nye boliger, kan det resultere i endnu højere boligpriser, vurderer han.

-Når der er knaphed på en vare, stiger den typisk i pris, hvilket vi også har set under Corona, hvor der momentant var en uforholdsmæssig høj efterspørgsel, som især i de store byer skabte store prisstigninger, siger Peter J. Mattsen.
 

Nybolig

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

Vi er ikke som de andre
27. mar 2024