Tilbageblik på endnu et år med avisenJørn Kildall, redaktør Østbirk Avis Østjydsk Avis

Med ganske få dage tilbage af året er det på sin plads med et tilbageblik og gøre status over året som gik. Endnu engang kan vi se tilbage på et ”spændende” år som overgår ethvert filmmanuskript.

Tekst Jørn Kildall

Dette er mit andet år i redaktørstolen på Østbirk Avis Østjydsk Avis. Efter den meget tumultariske opstart med corona-nedlukninger og frafald af annoncører, tænkte jeg nu kan det da ikke blive værre? Men det kunne det! Vi fik en krig på det europæiske kontinent, energipriserne er steget i en grad som vi ikke har set siden krisen i 1970’erne og for at gøre det hele helt ”perfekt” fik vi tocifrede inflationsprocenter.

Alt dette betyder at familier og erhvervsdrivende er blevet presset maksimalt på deres økonomi. Det betyder også at en række virksomheder har måtte sætte deres aktiviteter kraftigt ned eller helt ophøre. For denne avis har det betydet at jeg har måtte justere priserne på annoncer hele 2 gange indenfor 9 måneder, da råvarepriserne på aluminium og avispapir er steget i en uhørt grad. Heldigvis er de fleste af annoncørerne blevet tilbage og har fortsat deres annoncer i avisen, så din lokale ugeavis kan udkomme hver eneste uge og lande gratis i din postkasse.

Nye fotografer og journalist

I løbet af året er der blevet tilknyttet 3 nye freelancere til avisen. Jeg har fået to fantastisk dygtige fotografer med på holdet, Jens Jessen og Arendina Post de Jong som begge levere flotte fotos næsten hver eneste uge, som ledsager de mange artikler fra vores lokalområde. De lever og ånder begge to for at tage fotos til avisen og de synes begge, at der hele tiden er nye spændende udfordringer når de kommer rundt i avisens store dækningsområde. De er også begge to ved at være kendte ansigter og bliver taget godt imod når de dukker op med deres professionelle kameraer.

På et tidspunkt i løbet af året sagde en af avisens gode støtter: Hvis du vil gøre avisen endnu bedre, skal du ansætte en ”Jørn Kildall”! Hvad han mente var at finde en person som kunne skrive journalistiske artikler og tage billeder ved samme lejlighed, hvilket var min rolle før jeg blev redaktør på avisen.

Og heldigvis fandt jeg en løsning lige efter sommerferien hvor Per Bonde trådte ind og blev fast skrivende journalist på avisen - dog stadig på freelance basis. Her har jeg fundet en person som minder om mig selv og som har et kæmpestort lokalt netværk.

Økonomien er presset

Østbirk Avis Østjydsk Avis er finansieret er indtægterne fra annoncerne. Og som jeg skrev indledningsvis så er vi også pressede på økonomien da vores leverandører af trykning og distribution har lavet prisstigninger. I marts måned kom der en lille prisstigning på annoncepriserne og avisen kunne nøjes med at hæve, de i forvejen lave annoncepriser, med 10-15%.

I sensommeren kunne avisens trykkeri fortælle at de generelle priser på papir var eksploderet. Det betød at vores trykkeripriser nu blev hævet med 35%. Der er kun et sted at sende regningen hen og det er til vores annoncører. I december hævede avisen tilsvarende priserne for annoncer så de matcher de ekstra omkostninger til trykning af avis. Heldigvis har de fleste annoncører valgt at blive hos os da vi stadig har nogle af områdets laveste priser på annoncer.

Stadig ingen mediestøtte

I finanslovsforliget som blev fremlagt før folketingsvalget, blev der afsat omkring 40 millioner kroner til de lokale ugeaviser og distriktsblade. Hvordan den konkret bliver udmøntet, er noget alle danske lokalaviser stadig spændte sidder og venter svar på.

Beløbets størrelse og betingelser er noget vi intet kender til endnu og man kan håbe på at den nye regering sørger for at der kommer gang i udmøntningen af midlerne fra finansloven.

Avisen flyttede hjem

I sommeren 2018 flyttede jeg sammen med min hustru i en lejlighed i Horsens, da vi begge var sikre på at nu skulle vi nyde byens mange tilbud og fristelser. Da begge børn allerede var flyttet hjemmefra, var der ingen grund til at to voksne skulle sidde næsten alene i et stort hus med tilhørende stor have.

Man kan sige at vi begge erfarede, at de drømme og håb vi havde til byen aldrig blev indfriet, da vi nok sammenlignede med hvordan vores liv var dengang vi begge var i midttyverne og endnu ikke havde fået børn. Da chancen bød sig i denne sommer at vi kunne leje et lille fint hus på Smedegade i Østbirk, slog vi til og det er den bedste beslutning vi har taget i mange år.

Det er som at komme hjem! Vi har boet i Østbirk siden 2005, og kun afbrudt af 4 år i Horsens, derfor er det meste af vores netværk og de mennesker vi kender bosiddende i eller omkring Østbirk. Det har været en fornøjelse at komme hjem igen og atter være en del af livet i verdens dejligste Østbirk. Avisen har fået kontor på førstesalen i huset og er nu atter at finde i Østbirk.

Nok et valg

Ingen tvivl om at valgtrommerne havde lydt det meste af dette år. Og flere er de lokale folketingskandidater var da også velforberedt og nogle i lidt god tid inden statsminister Mette Frederiksen endelig udskrev det længe ventede valg. Det var en kort valgperiode - på kun fire uger. Det betød at de håbefulde folketingskandidater fik travlt med at få indrykket valgannoncer i lokalavisen. Mængden af valgannoncer var ikke så stor som forventet men mon ikke at læserne alligevel havde fået nok da den sidste valgannonce havde været bragt på avisens forside og inde i bladet?

Fra min redaktørstol kan jeg se tilbage på nogle skønne måneder hvor jeg har haft et fortrinligt samarbejde med politikere og kampagnefolk fra mange af vores politiske partier. Demokratiet længe leve.

Flere læsere

I tiden efter corona og i et land som har været mere eller mindre nedlukket, er det skønt at kunne konstatere at antallet er aktive avislæsere er stigende! Som nyhedsmedie modtager vi løbende statistikker og talmateriale som fortæller hvordan medierne bliver brugt af danskerne.

Noget af det som overrasker allermest, er at gruppen 18 til 29-årige har haft den største stigning i antallet af nye avislæsere. Det er skønt at se at den gode gammeldags papiravis atter er ved at være en populær måde at få sine nyheder på. Der er sket en generel stigning i antallet af avislæsere som vi også kan konstatere – og som vi siger her på avisen: Avisen er smart! Den kræver ikke strøm! Den kræver ikke netforbindelse! Den er altid klar!

Vi dækker bredt

Avisens slogan: Vi dækker bredt - skal tages helt bogstaveligt. På indholdssiden er det vores holdning at vi skal dække alt som foregår i vores store lokalområde og som er læserne vedkommende. Avisen udkommer i et stort geografisk område som måler 800 kvadratkilometer i mere end 16.000 eksemplarer hver uge. Ja, vi dækker bredt.

Vi har dækket masser af emner i det forløbne år som byfester, festivaler, markedsdage, jubilæer, rejsegilder, loppemarkeder, ferniseringer, koncerter, skuespil og masser af sport.

Erhvervs- og personportrætter

På avisen elsker vi at lave større artikler om virksomheder og personer fra det lokale erhvervsliv. Det er der efterhånden kommet nogle stykker ud af og det er altid spændende at grave et spadestik dybere så læserne og undertegnede kan blive lidt klogere på hvem det er der står bag virksomhederne som holder til i vores lokalområde. I det nye år vil der også komme masser af nye artikler og listen som vi plukker fra, er lang, og du er altid velkommen til at tippe os med forslag til hvem vi skal skrive om næste gang.

Opfordring til at flere meddeler til avisen

Selvom vi som lokalavis lever af at være nysgerrig og snuse os frem til nyhederne, så er det ikke alt vi får fat i. Derfor vil vi her endnu engang slå et slag for at alle vores læsere ringer eller skriver til os med forslag når der sker noget spændende i vores store lokalområde. Så vil vi gøre hvad der står i vores magt for at komme ud og dække netop det som sker der hvor du bor.

Dette var hvad der blev plads til i årets tilbageblik hvor vi nu træder ind i det tredje år med undertegnede som redaktør på Østbirk Avis Østjydsk Avis.

Alle ønskes et godt og lykkebringende nyt år.
 

Lignende artikler

Jørn Kildall

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

112: Brand Pizza Master, Brædstrup
08. maj 2023