Alle kan grille og få et godt resultat



Slagter Jesper Pedersen, SuperBrugsen Østbirk. (Foto Jørn Kildall)

Udtalelsen stammer fra slagtermester Jesper Pedersen, SuperBrugsen Østbirk.

Af Per Bonde. Foto Jørn Kildall

Man kan købe rigtig meget udstyr til grillen, hvad enten det er til trækul eller gas, og noget af det gør legen med grillen lettere, mens andet blot komplicerer det hele. Det der afgør om resultatet af anstrengelserne bliver godt, har en helt anden årsag.

Som med al anden madlavning, er det forberedelserne – eller mangel på samme – der er afgørende for resultatet. Så egentlig er det helt forkert, når grillmesteren får hele æren for den   

Alt kød kan grilles

Ifølge Jesper kan alt kød grilles med et godt resultat. Noget skal steges på direkte varme, som bøffer og koteletter, mens andet skal steges ved indirekte varme i længere tid og noget i rigtig lang tid. Den meget erfarne grillmester har rigtig godt styr på, hvor varm grillen er, så han har meget mindre brug for det stegetermometer, den mindre erfarne med fordel kan bruge for at afgøre, hvornår maden er klar til at komme på bordet.

Kød, der skal steges direkte på grillen, må meget gerne have fedtmarmorering, siger Jesper. Fedtet forsvinder under stegningen, men det efterlader en masse smag i kødet – den smag de fleste af os forbinder med et godt stykke grillet kød.
 

(Foto Jørn Kildall)

Marinering af kød

Er kødet meget fedtfattigt, kan det med fordel marineres i op til 24 timer, før det skal steges, fortæller slagtermesteren. De vigtigste ingredienser i en grillmarinade er olie, salt og peber – det skal man altid benytte, siger Jesper, men derudover kan man krydre marinaden, som man har lyst.

Flydende marinade kan benyttes både til kød der skal have direkte og indirekte varme. Til visse stege kan det være en god ide at marinere med en tør rub, men så skal man huske at pakke stegen ind i stanniol, inden den kommer på grillen, råder Jesper, for eller bliver rubben bare brændt af uden at give den ønskede smag.

Det ene eller det andet

Forespurgt om han foretrækker kul eller gas, svarer slagtermesteren, at det er en skrøne, at der kan smages forskel. Ønsker man røgsmag i sin mad, kan man købe diverse flis produkter til at skabe røg i grillen, men ifølge Jesper får man både et bedre og billigere resultat, ved at hælde lidt billig sprut over lidt smuld, og så lægge det på grillen – det er noget, der dur, siger han.

Når Jesper selv starter grillen, foretrækker han nakkekoteletter, ribeye, eller pølser, men som sagt kan alt kød grilles. Er du i tvivl om, hvad du skal gøre, vil din slagter helt sikkert gerne dele ud af sin viden, siger Jesper.

Hav alting klar inden du starter

Når maden er klar til at komme på grillen, skal du sikre dig, at grillen er varm, at den er ren, og at du har det udstyr, du har tænkt dig at bruge, når du griller, inden for rækkevidde. Så kan du følge slagtermesterens vigtigste råd – nemlig at være 100% tilstede, mens kødet er på grillen.

Lidt afhængig af hvor længe der skal være gang i grillen, skal man være sikker at der er rigelig med læskende drikkevarer i nærheden, slutter slagtermester Jesper Pedersen.
 

Lignende artikler

Per Bonde

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

Østbirk Kirke
29. maj 2024