Debat: Byudvikling – En kompliceret udfordring



Paw Amdisen

Paw Amdisen, byrådsmedlem for SF i Horsens Kommune

Debatten om byudvikling og arkitektur er vigtig, men desværre også en debat, hvor udfordringerne er mere komplicerede, end debatten lader ane.

Af Paw Amdisen, Hindbærhegnet 8, Horsens, byrådsmedlem for SF i Horsens Kommune

Det er rigtigt, at en hel del af det nybyggeri, der finder sted i Horsens er relativt ensformigt og ligner hvad der bygges mange andre steder i landet. Det gælder lejlighedsbyggerierne, men så sandelig også villakvartererne. Men hvad skyldes denne ensformighed? Politikernes beslutninger, entreprenørernes manglende opfindsomhed eller handler det om hvad vi hver især efterspørger (eller ikke efterspørger), når vi bosætter os? Og hvad skal der til for at skabe et mere varieret og bæredygtigt byggeri?

Nogle fremhæver en stadsarkitekt eller et arkitekturråd som løsningen. Men hvis det hele er så enkelt hvordan kan det så være, at når Horsens Folkeblad beretter om at byggeriet på Lilli Gyldenkildes Torv er nomineret som årets værste byggeri i en afstemning på en Facebook-side, så er de andre nominerede byggerier fra bl.a. Århus, København og Odense–dvs. kommuner, hvor man enten har en stadsarkitekt eller et arkitekturråd?

Andre fremhæver, at vi bør vende tilbage til gamle byggedyder og bygge som man gjorde for 100-150 år siden. Men det er af flere grunde en tvivlsom vej at gå.

For det første skal vi i disse år rumme flere borgere. Fortætning er i den sammenhæng en nødvendig strategi, og alene derfor er vi nødt til, der, hvor det kan lade sig gøre med respekt for konteksten, at bygge mere i højden.

For det andet, så er kravene til byggestandarder, isolation og energieffektivitet nogle helt andre i dag end tidligere. Her må vi i disse år erkende, at meget af fortidens ”flotte” byggeri må opjusteres til moderne standarder (ikke mindst for klimaet skyld).

For det tredje, så er både lønninger og arbejdsvilkår i dagens Danmark–heldigvis–på et helt andet niveau end for 100-150 år siden. Byggeri er derfor relativt set dyrere i dag, end før i tiden, så hvis vi også skal bygge, så almindelige mennesker har råd til at bo der, så er vi også nødt til at bygge på en anden og mere omkostningseffektiv måde.

Så–ja–debatten om byudvikling og arkitektur er mere kompliceret og vanskeligere at give svar på, end som så.

Paw Amdisen

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

Vi er ikke som de andre
27. mar 2024