Debat: Stram op SIRI og hjælp UkraineSusan Kronborg, MF

Nu skal minister Mattias Tesfaye give en hjælpende hånd til vores virksomheder, som har ukrainske ansatte. Deres dygtige medarbejdere er taget hjem og det er fuldt forståeligt. De ønsker, at forsvare deres fædreland.

Af Susan Kronborg (R), MF

Vores danske virksomheder hjælper deres ansatte alt det de kan. Og står parat til at modtage de ukrainske medarbejderen, når de forhåbentlig snart kommer tilbage.

Det er vel at mærke ikke billig arbejdskraft, men højt skattede eksperter vi taler om her. Vores danske virksomheder er afhængige af deres ansatte og den særlige ekspertise de har.

Problemet er, at de ukrainske ansatte typisk er i Danmark på en arbejds- og opholdstilladelse, udstedt af Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI).

Det er et meget langsommeligt apparat. Virksomheder der er afhængige af, at få faglighed fra udlandet, skal udbetale minimum 24.000 kr., alle årets måneder, for at opretholde arbejds- og opholdstilladelsen.

Vores danske virksomheder kan i normale tider håndtere de krav:

Men der er tale om et forhindringsløb. Virksomhederne oplever ved simple forlængelser af arbejds- og opholdstilladelser, at der snildt går fra 7 til 11 måneder. Samtidig må virksomhederne ikke søge forlængelse tidligere end 3 måneder før udløb. Det vil typisk indebære, at tilladelserne udløber inden forlængelsen er sagsbehandlet. Disse vanvittige forløb gælder også ansatte, som har været ansat i virksomhederne i flere år.

SIRI er således i en konstant tilstand af underbemanding. Konsekvensen er, at virksomhederne i den nuværende situation er bange for, hvilket bureaukratisk mareridt de skal igennem for at opretholde og forlænge arbejdstilladelserne for deres ukrainske ekspertise. Virksomhederne har kun det ønske at fastholde de ukrainske ansatte og holde døren åben for dem, når de kan vende tilbage til Danmark.

Vil det være muligt for ministeren at agere agilt i den ekstraordinære situation og træde hjælpende til overfor tragedien, der har ramt Europa?! Virksomhederne har brug for en dispensation, sådan at de kan håbe på deres ansattes tilbagevenden.

Der skal ske en 180 graders vending. Det er vores virksomheder der er vigtige - ikke angsten for international arbejdskraft.
 

Susan Kronborg

Løbende annoncer

Mest læste artikler

Ugens Annoncer

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Seneste video

Tåning jazz 2018
01. aug 2021