Fastelavnssoldater – en tradition i Søvind(Arkivfoto)

I år har 21 drenge fra søvind og omegn meldt sig til at gå soldat i fastelavnsweekenden.

At gå fastelavns soldat er en gammel tradition i Søvind, hvor drengene fra 4. til 7. klasse, der går/har gået på søvind skole, går soldat fastelavns-lørdag og søndag. Denne tradition kan i ubrudt linje føres tilbage til år 1905, og måske endnu længere tilbage i tiden. (med undtagelse af 2021, hvor corona satte traditionen på pause).

I år har vi prioriteret at kunne gennemføre traditionen, og har derfor ændret lidt i drengenes rute. Det betyder at ruterne i år alene er i søvind by og i gåafstand til byskiltene.

Derfor kommer vi desværre ikke på landturene i år i biler, men forsøger at samles enkelte steder i byen, på bestemte tidspunkter begge dage, så der er mulighed for at se drengene synge i samlet flok inden de går videre.

Drengene, der er alle bærer uniform i form af blåt skærf, blå skråhue og hvid skjorte går syngende rundt fra hus til hus i Søvind by og omegn for at samle penge ind til en fest for alle byens borgere.

(Arkivfoto)

Drengene har i de forløbne år nogle gange anvendt lidt af de indsamlede penge til andre formål. I 1930 brugte man f.eks. pengene til en skolerejse til Fanø, og i 1940 sendte man penge til nødstedte børn i Finland. Fra 2004 og indtil 2014 blev en del af overskuddet brugt til at støtte et barn i Mali gennem børnefonden. Fra 2015 er en del af overskuddet gået til støtteforeningen, samdriften Søvind der støtter den internationale klasseudveksling for sjette klasse på Søvind skole. Resten af overskuddet bliver delt ud mellem de deltagende soldater. I øjeblikket er der ingen international klasseudveksling.

Som regel vælges den ældste dreng i 7. klasse til konge, den næst ældste til kasserer og den tredje ældste til fanebærer dog under forudsætning af, at de er gået soldat alle årene. Resten af drengene er menige fastelavnssoldater.

Ved den efterfølgende soldaterfest, der normalt afholdes den efterfølgende fredag, startes med indmarch i soldatertøjet. Derefter vælger kongen sin dronning, og alle soldaterne byder op til dans hele aftenen. Soldaterne byder på fastelavnsboller, lagkage og sodavand og kaffe til alle børn og voksne, som deltager. Festen holdes 4. marts i Sandbjerghus

Vi håber, at alle vil tage godt imod drengene, når de kommer rundt i byen. Hilsen forældrene til 7. kl. drengene.

Lignende artikler

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

Kemikalieudslip i Nim
06. maj 2024