Præsten hygger sig med flotte modeller



Præsten i Søvind, Troels Kirk Bering, er en mand som aldrig holder op med at overraske. En otte ugers orlov var et dække. Hans hemmelighed bliver afsløret på dansk tv i begyndelsen af september.

Tekst og fotos Jørn Kildall

Sognepræst Troels Kirk Bering er en opsigtsvækkende præst. Mange som møder ham første gang siger: Han ligner jo ikke en præst! Men Troels vender selv svaret og spørger: hvordan ser en præst ud?

Han er en stor mand, med lagt hår og tatoveringer, og ligner måske ikke folks billede af hvordan en præst ser ud. Men Troels gider ikke at kede sig og han holder sit kreative talent frisk hele tiden, ved at beskæftige sig med ting han holder af.

- Jeg er ikke holdt op med at lege... jeg kan ikke holde op med at lege. Om det er radiospil, videogudstjenester, Lego, musik eller noget andet, ja så bliver jeg ved. Jeg kan ikke holde op, for det er mig.

Der brænder en ild i Troels

Der er en kreativ ild som brænder inde i Troels og han kan slet ikke holde op med at være kreativ. Hans kreativitet får lov til at komme ud på alle mulige måder.

- Hvis jeg ikke får min kreativitet ud, så bliver jeg negativ og et surt menneske, hvis jeg ikke får lov til at være skabende. Min kone er også meget kreativ og ved en masse om blomster. Så nu har jeg kastet mig over Lego fordi det er spændende.

Avisen møder Troels i arbejdsværelset på ”Præstegården” i Søvind og det ligner en krydsning mellem et kontor, radiostudie, bibliotek og Legoland. Fra det store vindue er der en skøn udsigt ud over engen og den lille sø i haven. Fra hoveddøren kan Troels se min arbejdsplads: Søvind kirke.

Troels legede, ligesom alle andre, med Legoklodser som barn. Men da kan havde bygget den obligatoriske ridderborg og piratskib så forsvandt interessen. I sommeren 2020, mens coronaen havde nedlukket hele verden, spurgte hans hustru, Sara, hvad han ønskede sig i fødselsdagsgave?

- Jeg ønskede mig ikke rigtig noget, men svarede: Legoklodser! Hun købte et Legosæt til mig… det var den store model af Taj Mahal. Jeg fik en kasser som indeholdt fire poser med klodser og byggevejledningen kunne jeg finde på nettet.

Troels sad ved sit skrivebord i tre dage for at opføre det smukke indiske mausoleum. Sara synes på det tidspunkt ikke det var verdens bedste idé hun havde fået.

- Her fandt jeg ud af at Lego kan være meget krævende. Det var meget teknisk at bygge Taj Mahal. Så jeg lærte en hele masse om at bygge med Lego.

Det færdige byggeri stod bare og samlede støv på hylden og Troels skilte det hele ad og forsøgte at sælge det, men der var ingen købere.

Da Taj Mahal blev til en kirke

På samme tid var Troels Kirk Bering i gang med at skrive sit radiospil Fortælling fra Stenbroen. Her havde han brugt nogle Legofigurer til at visualisere hvor personerne stod i de forskellige scener.

- Nu gik det stærkt og jeg satte figurerne på Legoplader og tænke… det kunne være fedt at have hele Stenbroen fra historien lavet med Lego. Jeg købte nogle forskellige sæt fra Lego som man kan bygge huse med.

Det var dyrt at skulle købe nye Legoklodser – men så slog det Troels at han havde masser af kloder. Taj Mahal kunne genbruges til nye bygninger. Men hvad skulle klodserne bruges til at bygge?

- I fortællingen Historier fra Stenbroen er der en kirke. Hvad er mere passende end at bruge klodserne fra Maj Mahal til at opføre en kirke som er med i et fiktivt univers? Jeg fik bygget kirken i rigtig Lego-stil, så man kan tage taget af kirken og kigge ind i kirkerummet.

Kirken er meget flot og inde i den ser man alter, knæfald og stolerækkerne. En særlig detalje er Troels meget stolt af og det er de to glasmosaikker i kirken gavle som indeholder skjulte budskaber når man holder dem op mod lyset.

- Når man holder glasmosaikker på mod lyset, kan man se tegnet alfa i den ene rude og tegnet omega i den anden. Det betyder jo begyndelse og slutning på græsk.

Ude foran kirken er der placeret to store engle som bevogter indgangen til kirken, og på taget er der lavet tre meget flotte spir med kors på toppen. 

- Når jeg kunne bygge dette her, så tænkte jeg… så er der ikke noget som kan stoppe mig. Så gik jeg for alvor i gang med at bygge.

Troels har efter eget udsagn bygget omkring 75% af kulisserne fra Stenbroen og rundt om øverst på reolerne i værelset er der små bygninger som en bager, cykelforretning, dyrehandler, burgerbar og metrostation.

LEGO Masters på TV2

På et tidspunkt blev Troels kontaktet af en tv-caster fra TV-2 som havde talt med en tidligere deltager, som havde solgt en masse klodser til Troels.

- Han havde fortalt at jeg havde gang i noget stort Lego-byggeri. Jeg sendte hende nogle fotos af mine byggerier og synes jeg skulle melde mig til casting.

Troels havde en lang samtale med sin kone, for hvis han skulle være med, ville han ikke kunne arbejde samtidig. Han var så heldig at blive udvalgt til programmet som har i alt 16 deltagere på otte hold.

Orlov med hemmeligt indhold

- Jeg var nødt til at bede om orlov hos Provsten og hos Anne Marie Vrang Poulsen. Det skulle også holdes hemmeligt, at jeg deltog i LEGO Masters. Der var heldigvis grønt lys fra min arbejdsgiver og så kunne jeg endelig tilmelde mig konkurrencen.

På hvert hold i LEGO Masters er man to personer og casteren ringende til Troels og fortalte om en fyr som hed Morten, som de mente ville passe sammen med Troels.

- Jeg mødtes med Morten og vi klikkede rigtigt godt. Morten er ligesom mig helt ny i at bygge med Lego, og har bygget endnu kortere tid end jeg har.

På meget kort tid er Troels kommet langt med sine flotte Lego modeller, og kalder sig selv for en glad amatør.

- Sammenlignet med nogle af de andre som er med i udsendelserne, er jeg en ren nybegynder og amatør. Nogle af dem har lavet dette på hobbyplan i flere årtier og er uhyggeligt gode. Men mit hemmelige våben er at jeg god til at se hvordan tingene hænger sammen og de skal bygges.

Troels og Morten er ikke præget af mange års byggeerfaring og ifølge dem selv er deres byggestil: intuitiv.

- Vores stil er impulsiv, vi bygger ikke som der er tradition for i miljøet. Vi bygger anderledes og finder ud af tingene henad vejen. Det betyder også at vi ikke er låst fast i at bygge på en bestemt måde.

Det har vi ikke prøvet før

Begge Lego-byggere elsker at prøve nye ting af og de ved ikke om det er rigtigt eller forkert – for de har ikke prøvet det før.

- Helt basalt så er vi to mennesker som siger: det skal bare se godt ud det vi bygger.

Troels deltog i optagelserne til programmet i oktober 2021 og har ikke måtte fortælle noget til nogen indtil nu.

Første sæson af programmet blev sendt i forsommeren 2021 og vi troede at anden sæson skulle sendes i denne forsommer, men pludselig rykkede man programmet til sensommeren i år.

- Det var været svært ikke at sige noget så længe, men heldigvis er jeg god til at holde på hemmeligheder professionelt i mit arbejde som præst. Men vi har jo været ved at sprænges for at fortælle verden om hvad vi har haft gang i.

- Når jeg har fortalt at jeg skulle være med i LEGO Masters, så er der ingen som er blevet overrasket… og folk i Søvind har sagt: fedt, det passer da meget godt. Det er fedt at være et sted hvor folk siger; det lige som vi kender ham.

Hvor langt Troels nåede, må man vente med at få at vide til LEGO Masters løber hen over skærmen i de næste par måneder. Præsten i Søvind må ikke fortælle nogen og siger at man må følge med så længe.

LEGO Masters sæson 2 har premiere lørdag 3. september på TV-2.

Jørn Kildall

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

Østbirk Kirke
29. maj 2024