Gedveds nye kunstværk ved skolenVed Gedved skoles parkeringsplads har der i nu halvandet år stået et kunstværk, udført af kunstneren Ole Grøn. Der er kommet belysning til, så kunstværket i aftentimerne står klart og markant med en masse figurer, der er udskåret i cortenstål.

Hver eneste figur bærer på en historie om Gedved, såvel nye som gamle. Der er billeder, der fortæller om modstandsbevægelsen i Gedved under 2. verdenskrig. Der er billeder, der fortæller om kirken, om skolen, om istiden og om virksomheder i Gedved før og nu. Der er rigtig mange billeder, hver med deres historie om ting og begivenheder i Gedved og omegn. Forskellige lokale storytellere har bidraget med viden og egne oplevelser til kunstværkets flotte episke billedfortælling.

Da kunstværket blev indviet i april 2020, skete det for en lille flok deltagere, nemlig daværende 6. klasse på Gedved skole, der havde været det centrale omdrejningspunkt for tilblivelsen af kunstværket. Ole Grøn havde i samarbejde med klasselæreren, Randi Bonde Mikkelsen og 6. klasse i næsten 2 måneder arbejdet med tilvejebringelsen af grundlaget for værkets kunstneriske udførelse, der siden blev tegnet af Ole Grøn og efterfølgende udført ved laserudskæring i cortenstål.

24. april var kunstværket klar til indvielse. Desværre blev det ikke til den folkelige festlighed for Gedveds borgere. Det satte coronaen sin begrænsning for. I god afstand fra hinanden måtte 6. klasses elever samt nogle få andre overvære indvielsen. Trods de specielle forhold blev det dog en stor oplevelse for de medvirkende at opleve en omfattende indsats udmøntet i et kunstværk, som nu står næsten svævende i luften, men alligevel robust og fortællende om Gedved, hvorfra vores verden går – eller rettere ”HERFRA VORES VERDEN GÅR”, som er kunstværkets navn. Dette kan bogstaveligt ses, idet det står mejslet i en sten, som byens oldermand, Karl Møller har leveret til kunstværket. Stenen er blevet til en fodstøtte til portalen i kunstværket. Her kan enhver lade sig fotografere, inden man rejser ud i den vide verden med en god ballast i rygsækken og klart forkynde, at det så var herfra min verden gik.

Siden indvielsen har flere Gedvedborgere efterlyst viden om kunstværkets forskellige figurer. Det bliver der nu rådet bod på efter flere aflyste tiltag på grund af coronaen.

Nu skal det være. Lørdag d. 6. november kl. 15.- 17. arrangeres en genindvielse af kunstværket. Kunstneren vil fortælle om værkets tilblivelse, Randi Bonde Mikkelsen vil fortælle om 6. klasses arbejde med det, og de lokale storytellere vil bidrage med fortællinger om de billeder, de har lagt viden og historier til. 

Lokalrådet står for arrangementet, der yderligere festligøres med musikalske indslag leveret af Anders Errboe og Co. Mange husker sikkert Anders Errboe fra Øm-revyerne og Østjysk Musikforsyning. Anders Errboe er i øvrigt selv en glimrende historiefortæller, så Gedved-borgerne og alle andre interesserede vil ganske givet få et par fornøjelige timer med både underholdning og god viden.

Lokalrådet sørger også for, at der kan købes noget godt til ganen undervejs. Skulle vejret vise sig fra sin mere kedelige side, er der sørget for, at arrangementet kan flyttes indendørs i SFO-bygningen lige i nærheden af kunstværket.

Det er altså lørdag d. 6. november fra 15-17, at du med familie og venner kan få opdateret din viden om Gedveds nye kunstværk og om begivenheder i Gedved i fortid og nutid. Gedved Lokalråd ser frem til at se dig til dette arrangement, som også er støttet af Horsens kommunes coronapulje.

Lignende artikler

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

Østbirk Kirke
29. maj 2024