Byvandring i før- og nutid



Det blev en våd, men interessant byvandring i Grumstrup torsdag aften – en del af de mange fremmødte foran det gamle mejeri, der i mange år husede Niels Højlunds familie. Niels Højlund er sammen med forfatteren Torben Nielsen byens landskendte skikkelser.

Paraplyerne var flittigt i brug i Grumstrup

Paraplyerne var flittigt i brug i Grumstrup i aftes. Trods regnvejret var over 30 mødt op, da Egnshistorisk Forening havde inviteret til byvandring, og de fik et par underholdende og oplysende timer i selskab med Hans Jørgen Winther og Poul Erik Jørgensen, der først gik i spidsen rundt i Grumstrups gader og efterfølgende fortalte om løst og fast i Forsamlingshuset, i øvrigt godt suppleret af nuværende og tidligere Grumstrup-borgere, der også havde erindringer at øse af. Og de mange deltagere kom vidt omkring, både fysisk i den landstrakte landsby og historisk.
 Ud over fortællingen om husene og de folk, der har boet i dem, kunne Hans Jørgen Winther, der er fra 1935, supplere med erindringer fra 2. verdenskrig.  Grumstrup blev i slutningen af 1944 invaderet af tyske soldater, der efter bombardementer i Aarhus blev forflyttet til mindre farlige østjyske landsbyer.
 Blandt andet blev fodermesterhuset til Hans Jørgen Winthers fødegård beslaglagt, og et værelse på gården blev også inddraget til to soldaters beboelse, indtil krigen sluttede. Efterfølgende blev fodermesterhuset hjemsted for flygtninge, og Hans Jørgen Winther kunne huske, hvordan de flygtede kvinder og børn hjalp til på gården og blev aflønnet i naturalier.  Et bevis på tyskernes tilstedeværelse kunne den tidligere Grumstrup-gårdejer også fremvise, nemlig en kæmpe-suppegryde, som tyskerne brugte til madlavning i fodermesterhuset, hvor der i haven blev indrettet køkken- og spisefaciliteter for alle soldaterne i Grumstrup.

enlightenedKlik her, bliv ven med Østbirk Avis Østjydsk Avis på Facebook og få nyhederne på din væg!

Lignende artikler

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

Vi er ikke som de andre
27. mar 2024