Henrik Kjær vandt DM i specialbrød



Selvom bagermester Henrik Kjær Hovedgård efterhånden har vundet mange priser for sit håndværk, kom dette mesterskab alligevel bag på ham.

Onsdag morgen tog Henrik Kjær sammen med nogle af medarbejderne til København hvor Danmarks Mesterskaberne i brød, arrangeret af Valsemøllen, fandt sted.

-Vi havde besluttet os for en Københavner-tur og tog afsted til mesterskaberne mest for sjov og fordi jeg var nomineret i kategorien specialbrød. Da mit navn blev nævnt for Danmarks bedste specialbrød, havde jeg alligevel svært ved at tro på det.

Bagerens brød er lavet meget enkelt med mel, vand, surdej, salt og det allervigtigste: tid! Masser af tid, da dejen skal have tid til at hæve. Det tager lang tid, fra bagermesteren begynder på dejen til det færdige brød ligger i bagerforretningerne. Det kan tage op til 48 timer. Først skal melet ristes i ovnen, så skal den brændes, forklistres, røres sammen, hæve i lang tid, slås op, ligge igen og til sidst skal brødes bages.

Henrik Kjærs store udfordring har været, den store efterspørgsel på brødet som også kommer helt bag på ham:

-Jeg er lige kommet hjem fra mesterskaberne og har ikke fortalt særligt meget om mit nye brød, men alligevel kommer der mange kunder ind i butikkerne hver dag og spørger til det. Mit problem er, at jeg anvender nogle særlige brødforme som jeg kun har 19 af. Derfor kan vi kun producere op til 57 brød om dagen hvis vi er hurtige. Men det her brød er ikke hurtigt og kræver masser af tid!

Der er bestilt ekstra brødforme i Sverige og Henrik Kjær håber at de ankommer til det store bageri allerede i begyndelsen af næste uge, så han kan følge med den store efterspørgsel.

Mens vi laver interviewet, kommer personalet ind fra bagerbutikken og fortæller at kunderne spørger om der kommer nye forsyninger i morgen eller om de kan bestille brød til dagen efter? For som Henrik Kjær siger:

-Jeg tror vi har ramt et behov hos kunderne, som gerne vil tilbage til de mere traditionelle brød som smager af noget og som mætter, i modsætning til visse brødtyper man kan hive ned af hylden i et hvert supermarked. De er måske billigere på kiloprisen, men det er fordi de ikke indeholder så meget af de gode fibre og skaldele, som i et traditionelt brød.

Kildall

Følg Østbirk Avis Østjydsk Avis på Facebook

Se video hvor Henrik Kjær fortæller om surdej...

Jørn Kildall

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

Vi er ikke som de andre
27. mar 2024