Kommunen indsamler brugte materialer til at bygge nyt



Byggematerialer, som er for gode til at smide ud, kan nu blive afleveret ved Det Grønne Hjørne på Endelavevej i Horsens. Foto: Horsens Kommune

Det Grønne Hjørne på genbrugspladsen i Horsens er et nyt tiltag, der skal bakke yderligere op om kommunens fokus på bæredygtighed.

Har du en halv pakke gulvbrædder, en bunke fine mursten eller nogle køkkenskabe i overskud? Så kan du nu aflevere materialerne ved Det Grønne Hjørne på genbrugspladsen i Horsens og sikre, at materialerne bliver brugt på ny i stedet for at blive kasseret.

Kommunens nye tiltag, Det Grønne Hjørne, er netop åbnet på genbrugspladsen på Endelavevej. Her kan håndværkere og private aflevere byggematerialer o.l., som kan genbruges. Materialerne vil i første omgang blive brugt i nye kommunale byggerier.

- I Horsens Kommune har vi meget fokus på, hvordan vi bevarer flest mulige ressourcer i omløb, så vi undgår, at gode materialer går tabt. I byrådet har vi for nylig vedtaget en meget ambitiøs strategi for cirkulær økonomi, og den sætter bl.a. retningen for, hvordan vi planlægger, bygger og køber ind, så vi bevarer ressourcer længst muligt. I den forbindelse skal vi selvfølgelig også have fokus på alle de typer af affald, vi enten kan genbruge eller genanvende og sørge for, at vi også i vores byggerier bliver bedre til at bygge bæredygtigt, siger Andreas Boesen, fungerende borgmester i Horsens Kommune.

Flere byggerier er på vej

I kommunen er der flere nye byggerier, hvor genbrug og genanvendelse af byggematerialer skal indgå, på vej.

- Vi har fokus på bæredygtighed i både små og store byggerier. I den store skala vil der f.eks. i byggeriet af den nye daginstitution ved Campusgrunden blive genbrugt mursten fra Fængslet, mens den nye daginstitution i Bygholm Bakker skal leve op til kravene om at blive DGNB Guld-certificeret inden for bæredygtigt byggeri. Vi skal blive ved med at bevæge os endnu mere i den retning - til gavn for miljøet. Det er derfor også dejligt, at private også byder ind med bæredygtige byggerier i Horsens Kommune. F.eks. har Netto for nylig åbnet Danmarks første bæredygtige dagligvarebutik i Bygholm Bakker, og AP Ejendomme er i gang med at bygge Danmarks første svanemærkede friplejehjem i Horsens, forklarer Andreas Boesen.

Også på selve affaldsområdet er der bæredygtige byggerier på tegnebrættet. På Horsens Genbrugsplads vil det nye multihus, Stablen, blive bygget af 65 pct. genbrugte og genanvendte materialer. Der vil også indgå genbrugte og genanvendte byggematerialer i den nye bygning, der skal opføres på Brædstrup Genbrugsplads, når pladsen i løbet af i år bliver udvidet.

- Afhængig af, hvilke materialer vi får samlet ind, vil det være med til at forme de kommende nye bygninger. På sigt vil materialer, der bliver samlet ind ved Det Grønne Hjørne, også blive solgt i det genbrugsbyggemarked, der skal åbne i forbindelse med Stablen. Mange håndværkere, men også private, der f.eks. bygger om, afleverer jævnligt overskydende materialer på genbrugspladsen, og dem vil vi selvfølgelig gerne give nyt liv, hvor det er muligt, siger Marie Lindberg Tefre, afdelingsleder i Affald og Genbrug i Horsens Kommune.

Kun til hele materialer

Det Grønne Hjørne er placeret i beton- og stenområdet på genbrugspladsen på Endelavevej. Det ligger mellem genbrugspladsen og kompostområdet, og der vil være skilte, der guider på vej til området, ligesom der er lavet en lille informationscontainer, hvor man kan blive klogere på, hvad materialerne efterfølgende kan bruges til.

- Det Grønne Hjørne er til materialer, der ikke er gået i stykker og ikke skal bearbejdes. Det kan f.eks. være hele fliser eller gulvbrædder samt mursten uden mørtel. Hvis man er i tvivl, kan man altid spørge medarbejderne på pladsen eller læse mere på de skilte, der er sat op, siger Marie Lindberg Tefre.
 

Lignende artikler

Horsens Kommune

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

Vi er ikke som de andre
27. mar 2024