KykkelikyyyBirger Miller (tv) med en fodbefjeret Mille Fleur sabelpoot høne og Per Damgaard med en Schlesische Kröpfer due

De hvide italienere lige inden for døren lod ingen i tvivl om, at håndbolden i weekenden måtte vige pladsen for noget, der har en længere tradition en organiseret boldspil.

Fotos Jørn Kildall

Brædstrup Hallen lagde gulv til en udstilling af fjerkræ, duer og kaniner. Der var bure så langt øjet rakte med avlernes flotteste eksemplarer. Det første man møder er hønsene, hvor de hvide italienere højlydt proklamerede, at her er vi, men udover dem var der mange andre høns i mange forskellige størrelser og farver. 

Formand for Horsens og omegns fjerkræklub Birger Miller fortalte, at man faktisk i år fejrede både fjerkræ- og dueforeningens 100 år jubilæum, godt nok et år forsinket for begge foreninger - ikke på grund af Covid, men på grund af fugleinfluenza. Ifølge Birger var man i Horsens lidt sene til at komme med på vognen med fjerkræ og dueforeninger, for de første i Danmark blev allerede etableret i anden halvdel af 1800-tallet, men bedre sent end aldrig, og der er nu to gode og levedygtige foreninger i Horsens og omegn, siger han.

Når du laver arrangementer, som denne smådyrsudstilling, er det dels for at vise medlemmernes pragteksemplarer frem, men også for at tiltrække nye interesserede. Ifølge Birger Miller, har hold af små husdyr flere gavnlige effekter ud over et æg i ny og næ. Det at tage sig af dyrene er både afstressende og opbyggeligt – man er i nuet, og man lærer at tage ansvar, når man er hos dyrene, så ikke mindst børn har stor gavn af at håndtere smådyr.

Alle udstillede dyr er over weekenden blevet bedømt, og for hver klasse er der uddelt præmier. For det utrænede øje er hønsene eller duerne i en klasse ikke til at se forskel på, men for dommerne er det en anden sag. Formand for Horsens og omegnes dueforening Per Damgaard viser, hvordan en due bedømmes. Først ser han helheden, inden han tager den ud af buret, og tjekker vinger, næb, øjne og fjerdragt. Alt sammenholdes så med de idealer, der er for den enkelte klasse, hvorefter der gives point. 

Ifølge Per har det været nogle gode dage med mange besøgende, men også tid til socialt samvær med ligesindede. 

Udover høns og duer var der også kaniner udstillet, og som alle ved, kan kaniner hoppe, og det fik de lov til på den opstillede bane. Kaninhop banen var placeret, så man fra hallens tilskuerpladser kunne følge med i kaninhop konkurrencerne, og det benyttede mange sig af.

pebo

pebo

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

112: Brand Pizza Master, Brædstrup
08. maj 2023