
(Foto Simon Klein-Knudsen)
ØSTBIRK - Mandag den 12. maj var både Østbirk og Velux pyntet op til fest i anledning af indvielsen af LKR Innovation House
Af Per Bonde. Foto Arendina Post de Jong og Simon Klein-Knudsen
Østbirk borgerforenings flagalle var hejst, så uanset hvilken retning man kom fra, kunne ingen være i tvivl om, at der var noget festligt på færde i Østbirk. Det festlige var indvielsen af LKR Innovation House.
Området omkring selve bygningerne var pyntet med flag, og Velux seniorer tog imod og viste de besøgende til rette. Foran bygningen, var der opstillet boder med mad og drikkevarer, så alle kunne få stillet sult og tørst.
Selve indvielsen skulle finde sted kl. 11, men allerede 10.30 var balkon og trappe der gav overblik over foyeren, hvor indvielsen skulle foregå, fyldt med medarbejdere. I selve foyeren var der opstillet stole til de inviterede og pressen.

(Foto Simon Klein-Knudsen)
Hvad betyder det for Østbirk Bygningsindustri
Inden indvielsen havde jeg mulighed for at tale med Casper Søe Pedersen, der er øverste direktør for området i Østbirk, eller det der nu kaldes campus.
Casper glædede sig over dagen. Det er en vigtig dag for Velux, og ikke mindst Østbirk Bygnings Industri (ØB). Det har aldrig været nævnt, og der kan vel heller aldrig gives en garanti for fremtiden i Østbirk, men etableringen af LKR Innovation House skader nok ikke, siger Casper. Vi er glade for, at udviklingscentret ligger her, og vi ser frem til at drage fordel af den korte fysiske afstand mellem udvikling og produktion.
Jeg fik også lige et par ord med Annette Fibiger Jensen og Emma Bechman Stefansen. De har nu arbejdet i den nye bygning nogle uger. Inden da havde de til huse et andet sted på campus. Vi så virkelig frem til at skulle flytte ind i LKR Innovation House, og vi er bestemt ikke blevet skuffet, siger de, lokalerne er virkelig fede, og det at alle er samlet under et tag gør samarbejdet meget nemmere.
Inden indvielsen gik i gang, var der lige en gennemgang af sikkerhedsprocedurerne, hvis noget skulle gå galt i løbet af dagen. Jeg kan allerede nu afsløre, at det gjorde der ikke, men så var vi velorienterede.

(Foto Arendina Post de Jong)
Bygningen indvies
Tina Mayn, Vicepresident for products and innovation, var først på podiet. Hun gennemgik tale rækken, og gav en kort orientering om forløbet omkring hele etableringen af LKR Innovation House, fra de første tanker til den egentlige byggeproces, dog uden at gå for meget i dybden inden hun gav ordet til CEO Lars Petersson.
Direktørens tale
Lars startede med ordene – Hvis bygningen kunne tale, ville det være én stor hyldest af Lars Kann-Rasmussen. Allerede i 1995, da lagerhallerne blev etableret, havde Lars Kann-Rasmussen set, at menneskenes aktiviteter var ved at blive en belastning for jordens ressourcer og miljøet, og det var årsagen til, at Velux valgte at bygge miljøvenligt længe før det begreb, blev almindeligt.
Vi skal hele tiden se på muligheder, og hvordan vi kan forme fremtiden uden at belaste miljøet mere end højst nødvendigt. Det er det, vi har gjort med LKR Innovation House. Vi har bygget videre på det fundament, Lars Kann-Rasmussen startede i 1995, og genbrugt store dele af de oprindelige bygninger, og skabt en bygning, der forhåbentlig kan inspirere andre til at gøre det samme.
I Velux sætter vi mennesker først. Vi lægger vægt på, at vores bygninger skal skabe de bedste muligheder for samarbejde på tværs af afdelinger og faggrænser, og vi lægger vægt at atmosfæren i bygningerne skaber velvære og arbejdsglæde. Det er vi sikre på, denne bygning giver.
Bygninger er vigtige, slutter Lars, for uanset hvilke bygninger vi bygger, ender de med at bygge os. Det er kloge ord, som vi alle bør bære med os i det, vi laver.

(Foto Arendina Post de Jong)
Forudseenhed og visioner
En ny Lars trådte op på podiet. Det var den stadig ungdommelige Lars Kann-Rasmussen, der i indledningen af sin tale med det samme bekendtgjorde, at det kun var de indledende ord, der ville blive holdt på engelsk, og derefter slog han over i dansk.
Min far Villum Kann-Rasmussen ville have været stolt i dag, indledte han. Han skabte den innovationskultur, vi bygger på i dag under mottoet – Eet eksperiment er vigtigere end 1000 eksperters tanker. Det er denne bygning et eksempel på. Da vi gik i gang i miden af 90’erne, gik vi efter at bygge på en måde, der ikke øgede CO2 aftrykket. Det var nyt at tænke på den måde, og det gav masser af udfordringer, men den særlige ØB-ånd her på virksomheden overvandt dem, og vi kom i mål med etableringen af de tre lagerhaller.
At bygge i ubehandlet træ krævede innovation, og mange løsninger blev opfundet, så regnvandet blev ledt bort fra det ubehandlede træ. Vi var forud for vores tid, og i dag kan vi se, at vores løsninger var rigtige.
Jeg vil slutte med et godt råd til alle tilstedeværende. Tænk altid over, hvad der giver mest værdi for kunderne, og ikke hvad vi kortsigtet kan tjene flest penge på.

(Foto Arendina Post de Jong)
Et større perspektiv
Velux havde inviteret Morten Helveg Petersen – tidligere EU-parlamentariker og nuværende bestyrelsesformand for interesseorganisationen Synergi, der arbejder for at reducere energispild ikke mindst i industrien.
Klimaforandringer skal bekæmpes via vores måde at bygge på, og her er LKR Innovation House et eksempel på, hvad ansvarlig udvikling er, lagde Morten ud med at sige. Vi har ingen undskyldninger for ikke at reducere vores energiforbrug. Velux er gået forrest med denne bygning, men der er behov for lovgivernes opbakning til at skabe det nødvendige samarbejde mellem myndigheder, virksomheder og borgere til at skabe de bedste energivenlige bygninger, således CO2 belastningen reduceres på vores byggemasse.
Velux har med LKR Innovation House vist, at bygninger med succes kan genbruges og indgå i noget nyt og større. Det håber jeg, mange fremover lader sig inspirere af, sluttede Morten.
Snoren klippes.
Tina Mayn fortsatte med en mere teknisk gennemgang af byggeriet, der er omtalt i sidste uges avis. Hun afsluttede med at bede Lars Kann-Rasmussen, CEO Lars Petersson og bestyrelsesformand Jørgen Jensen om at klippe båndet, og dermed officielt indvi LKR Innovation House.
Efter store klapsalver, kunne gæsterne bese den imponerende bygning.

(Foto Arendina Post de Jong)
Borgmesterens indtryk
Vores borgmester Peter Sørensen var blandt de inviterede, og han kunne lide, hvad han så. Det er imponerende, at Velux viser, at man rent faktisk mener, det man siger, og at man går hele vejen med skabe et fyrtårn for fremtidige byggerier. Det er lederskab og mod i høj klasse.
Jeg glæder mig både på kommunens men ikke mindst Østbirks vegne over, at Velux har valgt at lægge et udviklingscenter i verdensklasse her i vores område. Det er med til at give Østbirk og Horsens kommune en placering på verdenskortet inden for grøn udvikling.