Vandkraft Naturligvis - Vestbirk Vandkraftværk en unik perle(Arkivfoto)

Vestbirk Vandkraftværk blev opført i en krisetid med usikker energiforsyning, hvor Danmark ønskede at blive mere uafhængig af udenlandsk energi. Læs det lige en gang til. Lyder det genkendeligt? Det minder om, den tid vi har nu. Så stor tak til de fremsynede folk, der for omkring 100 år siden, lavede kraftværket så solidt, at det stadig kører for fuld kraft, så vi fortsat kan få glæde af vandets energi. Ovenikøbet et godt match at vandkraft laver mest energi med vinterens regn, når energiforbruget er størst.

Af Harry Mortensen, Brøndager 31, 8751 Gedved
Karen B. Jørgensen, Harry Holm, Bjarne Jørgensen

Tænk sig, det er ren energi uden problematisk affald som atomkraft, kæmpevindmøllernes glasfibervinger, kulkraft, eller aluminiumskrævende solceller. Der er også mange andre fordele, som ingen naboklager, som ellers er almindeligt ved placering mastodont-vindmøller og atomkraft. Ingen anlægsomkostninger, det ligger her allerede, og der er kun minimalt vedligehold. Vandets brusen afstresser, og Vestbirk søerne giver, som den nye Gedved Sø, plads til dyr og mennesker med den gode gennemstrømning af vand til kraftværket. Vandkraftværkets dæmning sikrer, at det er muligt for ryttere, som ikke må bruge Den Genfundne Bro, de kan passere Gudenåen hele året og dermed nyde hele naturstien i fuld længde.

Desuden er det superpædagogisk at kunne vise de opvoksende generationer og andre nysgerrige, hvordan vi kan lave ren energi. At komme tæt på, uden at skulle have hverken hjelm eller beskyttelsestøj på, at mærke, lugte, høre se, hvordan det virker. 

Der har været noget omtale af fiskenes muligheder for at svømme frit i Gudenåen. Der er kun få andre energiproduktioner, der kan måle sig med renheden i et allerede opført og velfungerende vandkraftværk. Det må være muligt at finde en god løsning for fiskene, uden at det går ud over nyttige brugbare vandkraftværker.

Jeg håber at de mennesker, som vil nedlægge Vestbirk Vandkraft, kommer til fornuft.
 

Harry Mortensen

Løbende annoncer

Mest læste artikler

Ugens Annoncer

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Seneste video

22/09-22 Varebil udbrændt på Stigsholmvej lidt udenfor Brædstrup
22. sep 2022