Birthes hjerte banker for ensomme



Birthe Halling Grove, Røde Kors Horsens Nord.

Røde Kors Horsens Nord er meget mere end genbrugsbutikker. Det sociale arbejde fylder godt i deres aktiviteter men er ikke nært så synligt og det er en skam da arbejdet hjælper medmennesker som har det svært og som er ensomme.

Østbirk Avis Østjydsk Avis har mødt Birthe Halling Grove som aktivitetsleder med ansvaret for pårørendestøtte og besøgstjeneste ved Røde Kors Horsens Nord. Hun er sammen med 12 frivillige det korps som hjælper i deres område med støtte og omsorg.

Birthe er folkepensionist og har haft et langt arbejdsliv som sygeplejerske. Hun begyndte som frivillig i Røde Kors’ butik da den lå i Storegade i Østbirk, hvor hun blandt andet stod for at sortere og ordne tøj, men hun syntes ikke det var nok for hende og hun sagde til formand Gudrun Andreasen:

- Jeg skal have noget mere at rive i. Heldigvis for mig så havde Dansk Røde Kors sammen med TrygFonden netop startet pårørendestøtte op og jeg blev aktivitetsleder for det sociale arbejde her i afdelingen.

Man har travlt med både besøg og telefonopkald. I perioden november 2019 – november 2020 har pårørendestøtten haft 20 besøg og lige så mange telefonopkald med tre borgere. Besøgstjenesten har haft 145 besøg og mere end 100 telefonopkald til ni borgere.

Desværre har man måtte sige nej til en borger da Røde Kors Horsens Nord mangler frivillige og Gudrun Andreasen fortæller:

- Vi udfylder et behov for socialt arbejde og det behov ser bare ud til at vokse. Vi håber bare at vi kan følge med og få frivillige nok til at dække behovet.

Interesse for sine medmennesker

Som frivillig i Røde Kors sociale arbejde kræver det ikke særlige kvalifikationer og formand for Røde Kors Horsens Nord Gudrun Andreasen er hurtigt til at sætte en overskrift på:

- Den eneste det kræver for at blive frivillig, er en stor interesse og empati for sine medmennesker. Både hun og Birthe Halling Grove mærker at pandemien sætter sine spor og Gudrun Andreasen fortsætter:

- Jeg tror ovenpå Covid-19 at vi får endnu mere behov for at yde støtte, da mange sidder og føler sig ensomme og vi får brug for endnu flere frivillige til vores arbejde. 

Birthe Halling Grove er helt enig og fortæller at man fra Røde Kors’ danske hovedkontor har bedt om at man melder sig til en hjælpeorganisation som skal hjælpe borgere med de daglige indkøb:

- Det er især hjælp til ældre borgere som ikke tør at gå udenfor og som er bange for at blive smittet. Jeg er selv besøgsven for en ældre kvinde som trænger til vores hjælp. Jeg kommer hos hende 2-3 gange om ugen og hjælper med daglige indkøb, tager hende med til lægen og henter medicin på apoteket.

Det er vigtigt for både Birthe og Gudrun at understrege, at de frivillige ikke går ud og tager arbejdet fra hjemmesygeplejen. Røde Kors har lavet en kontrakt med Horsens kommune, hvor man har aftalt, at man ikke blander sig i de kommunale plejeopgaver, når man er ude som frivillig fra Røde Kors Horsens Nord.

- Når vi får nye frivillige, sørger vi for at ”klæde dem på” til arbejdet og her kommer min lange erfaring fra jobbet som sygeplejerske dem til gode. Flere af vores frivillige er tidligere SSA’ere og sygeplejersker… så vi er gode til at give en masse erfaringer videre, så man ikke står helt på bar bund når man begynder arbejdet, forklarer Birthe Halling Grove. 

Pårørendestøtten giver de raske et pusterum

Som pårørende til en sygdomsramt er man i fokus hele tiden – og det slider på de fleste. Man kan savne at mødes med en kær ven, sine børn eller børnebørn. Måske er det en tur i skoven eller ud for at drikke en kop kaffe og tænke på andre ting som trænger sig på?

De frivillige i pårørendestøtten hjælper med at aflaste den raske og kan skabe ro og tryghed. De kan lytte, tale og støtte. De frivillige arbejder alle ulønnet og deltager ikke i sygeplejen og alle har tavshedspligt, som man har skrevet under på.

Som frivillig i Røde Kors’ pårørendestøtte kræver det ikke uddannelse for at være med, men man skal have mod på at støtte mennesker i sårbare livssituationer. Man skal være god til at lytte og være nærværende.

Få en ven for livet

Alle ved at ensomhed kan ramme uanset alder og hos Røde Kors Horsens Nord har man et hold af besøgsvenner. Disse frivillige tager ud en gang om ugen eller hver anden uge, hvor hver enkelt er sammen med et menneske i 1 – 2 timer. Det er op til hver enkelt hvad mødet skal bruges til, men man kan tale om alt mellem himmel og jord, gå en tur ud i byen eller i skoven. Købe ind sammen eller gå på museum.

Birthe Halling Grove kan også fortælle at man får mange gode oplevelser med sig hjem, når man er ude som frivillig og hun har også fået nye veninder via sit frivillige arbejde:

- Jeg var hos en kvinde og hendes terminale mand, og da han døde bad hun mig om at fortsætte med at komme ud til hende. Jeg har også kontakt til hendes voksne børn og er næsten en del af familien nu. Arbejdet som frivillig giver os så meget den anden vej og ja; arbejdet bærer lønnen i sig selv!

Det er svært at bede om hjælp

Der er endnu større behov for det sociale arbejde end det man dækker i øjeblikket. Der sidder mange ensomme og med nedlukning af landet og Corona-restriktionerne er ensomheden blevet endnu større for mange mennesker.

- Man skal turde at kommer over den grænse det er at kontakte os – nogen man ikke kender – det er et kæmpestort skridt for mange for man ved ikke hvad der skal ske, fortæller Birthe Halling Grove.

Alle er velkommen til at kontakte Røde Kors Horsens Nord, både ensomme eller deres børn – eller børnebørn. Birthe Halling Grove kan kontaktes på telefon i hverdagene (bedst kl. 9 – 12) på telefonnummer 21 80 35 23 og hun forklarer:

- Man kan være tryg ved at ringe, for her sidder en moden dame og tager mod dit opkald. Fordi man ringer, er man ikke bundet af noget. Vi tager en stille og rolig snak og sammen finder vi ud af hvad der er behov for og aftaler det praktiske.

Birthe tager også ud og besøger borgeren hvis man får en aftale i stand, her kan hun danne sig et billede af hvad der er af behov og hvem hendes frivillige som vil passe godt til borgeren.

- Vores frivillige er hamrende dygtige… og de er alle forskellige. Det er en fordel når jeg skal sætte dem sammen med en borger… vi har været gode til at matche borgerne med vores frivillige, for der er ingen som har ”forladt” hinanden. Det er vores frivilliges fortjeneste at det fungerer så godt som det gør, afslutter Birthe Halling Grove med et stort smil.
 

Lignende artikler

Jørn Kildall

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

Østbirk Kirke
29. maj 2024