Debat: Bedre kontrol skal forhindre social dumping i HorsensAdnan Nikontovic, Næstformand for SF Horsens

Aktivitets- og beskæftigelsesniveauet er højt i Horsens Kommune. Både i forhold til byggeri og service er der gang i lokalsamfundet. Det gælder også for kommunen som virksomhed og bygherre, hvilket er rigtig godt.

Af Adnan Nikontovic, Bakkesvinget 11, 8700 Horsens
Næstformand for SF Horsens

Men midt i al aktiviteten er det selvfølgelig vigtigt at holde fast i den danske arbejdsmarkedsmodel.

De penge, som vi betaler i skat, skal ikke bruges til underbetaling. Derfor skal vi forhindre social dumping, når Horsens Kommune hyrer firmaer til at arbejde for sig. Det mener byrådet heldigvis også. Men jeg mener ikke at kontrollen er god nok. Der er alt for stor risiko for, at firmaer, der arbejder for kommunen, kan slippe godt af sted med lade deres ansatte have løn og arbejdstid under overenskomst-niveau. Det skal vi forhindre med en mere effektiv kontrol!

I dag er det sådan, at kommunen får nogle ”eksterne konsulenter” til at tage stikprøver for at se, om der er løn- og arbejdsforhold på overenskomst-niveau. Byrådet har også sagt, at sikringen af danske løn- og arbejdsforhold skal ske i en dialog med arbejdsgiverorganisationen ”Dansk Byggeri”. Men hvorfor i al verden bliver fagforeningerne ikke også nævnt som samarbejdspartner – oveni købet i en kommune med socialdemokratisk flertal? Her svigter borgmester-partiet – og det er ubegribeligt.

Som SF’er og aktiv i fagbevægelsen mener jeg, at vi skal have en kontrol, der bygger på de sande eksperter i, hvad løn og arbejdstid på overenskomst-niveau vil sige – nemlig fagforeningerne og arbejdsgiverforeningerne i fællesskab. Derfor vil jeg foreslå, at Horsens byråd vedtager at oprette et sådant samarbejdsorgan, der kan se på, om reglerne bliver overholdt.

Det er jo ikke nok at have de rigtige principper. Det skal også kontrolleres, om de bliver overholdt. 

Ellers svarer det jo til, hvis vi havde en færdselslov med hastighedsgrænser på vejene – men intet politi til at kontrollere det. 

Sikringen af løn og arbejdstid ved udliciteringer – også til eventuelle udenlandske firmaer – er vigtig. Ellers underminerer vi danske overenskomster.

Ved større opgaver kan kommunen også stille krav om i udbuddene, at firmaerne skal have et antal lærlinge ansat. Arbejdsgiverne råber voldsomt op om, at de mangler faglært arbejdskraft. Så skal de selv også hjælpe ved at give dem lærepladser!
 

Adnan Nikontovic

Løbende annoncer

Mest læste artikler

Ugens Annoncer

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Seneste video

Tåning jazz 2018
01. aug 2021