Debat: Fokus på bæredygtighedPernille Holm, Formand for SF Horsens og byrådskandidat

I Addit ved Sdr. Vissing findes der en perle, der er rig på biodiversitet. Det er så unikt et naturområde, at det ifølge eksperter kunne komme på Unescos Verdensarvsliste. Hvad gøres der mon ved sådan en herlig plet i Horsens kommune? Jo, det ser ud til at man lukker øjnene og ikke sætter en stopper for at området kan blive en grusgrav. 

Af Pernille Holm, Formand for SF Horsens og byrådskandidat, Skolesvinget 30, 8700 Horsens

Horsens kommune har ellers selv afgivet et høringssvar, hvor der står: Størstedelen af det foreslåede graveområde ligger i udpegning til bevaringsværdige landskaber og større sammenhængende landskaber i gældende kommuneplan. Udpegningerne til bevaringsværdige landskaber og større sammenhængende landskaber er en national interesse i kommuneplanlægningen, som Horsens Kommune er forpligtet til at opretholde.

Addit syd er i fare for at blive en grusgrav og, hvor et internationalt firma bl.a. sælger kvartssandet herfra til sandkasser – i udlandet. Og dét på trods af at de i nuværende grusgrave har kvartssand nok til 12 år endnu. Beslutningen om råstofplanen ligger i regionen, men en kommune har altså mulighed for at afvise en gravetilladelse og også rejse fredningssag. 

Heldigvis har styregruppen for Sdr. Vissing Bjerge og vi i SF Horsens presset så meget på vores regionale og nationale kollegaer, at området foreløbigt ikke bliver en grusgrav, men et såkaldt interesseområde. Det betyder, at der ikke må ske byudvikling, skovtilplantning eller anlægges andre ting, der kan hindre råstofindvinding, uden at regionen høres. I et interesseområde går hensynet til råstoffer altså forud for andre interesser. 

Hvis vi skal passe på vores natur globalt set, så nytter det ikke noget kun at plante nyt. Vi skal i højere grad blive bedre til at passe på den unikke natur vi allerede har.

Men hvor er de ellers så grønne socialdemokrater i denne sag? Ved de, at der findes over 2.000 underskrifter mod projektet for at bevare en perle, der ikke findes lige i Danmark – måske i hele verden?

Valget om at beskytte vores natur må stå højere end at et stort firma skal sælge sand, som der findes alternativer til, og som findes andre steder, hvor naturen ikke er så bevaringsværdig som her. Det her er ikke et lille lokalt problem i Addit, men derimod et globalt problem, der finder sted i Addit.

Står det til SF i Horsens og alle de fantastiske mennesker i styregruppen for kampen om at bevare Sdr. Vissing Bjerge, så var området fredet.
 

Pernille Holm

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

Bakkelandets Friskole - Børnehave - Vuggestue
07. jun 2021