Debat: Investeringer bør være langsigtedePaw Amdisen

Paw Amdisen. Byrådsmedlem for SF i Horsens Kommune.

At store udenlandske investorer øjner muligheder i lokalsamfundet Horsens kan man selvfølgelig vælge at se som en positiv historie, men det var nu ikke lige Goldman Sachs, der var i baghovedet, da SF/jeg var med til at godkende salget af kommunal jord til Birch Ejendomme og deres respektive projekter for områderne.

Af Paw Amdisen
Hindbærhegnet 8, Horsens
Byrådsmedlem for SF i Horsens Kommune

Det er selvfølgelig klart, at man er i sin fulde ret til at videresælge sine projekter til andre investorer. Og at Birch Ejendomme nu har valgt at videresælge deres projekt til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs er der således ikke noget forkert eller fordækt i. Alligevel kan jeg ikke lade være med at være en smule bekymret for videresalget. Særligt hvis det kommer til at skabe præcedens.

Hvilke langsigtede interesser har en amerikansk investeringsbank således i at købe ejendomme i Horsens? Nok ikke mange. Som regel er udenlandske investorer som Goldman Sachs mest interesserede i kortsigtet profit, og er erfaringsmæssigt parat til at gå ret langt for at sikre dette. Det var det billede man så i København, da den såkaldte Blackstone gruppe begyndte at opkøbe ejendomme i hovedstaden.

Derfor så jeg helst, at bolig- og ejendomsudviklingen i vores kommune blev drevet af investorer med langsigtede interesser i Danmark, dansk økonomi og lokalsamfundet Horsens. F.eks. danske pensionskasser, som også har været flinke til at investere i Horsens. Eller danske boligselskaber og almene boligforeninger, som har langsigtede interesser i en god og fair udvikling af det danske boligmarked.

Jeg har bedt om at få en vurdering af byrådets/kommunens handlemuligheder i forhold til denne udvikling, men er klar over, at der nok ikke er meget vi kan gøre lokalt, og at der juridisk set nok ikke er så meget at gøre.

Men jeg synes, om ikke andet, at historien om Goldman Sachs opkøb af ejendomme i en række jyske kommuner - herunder Horsens - burde skubbe på en større landspolitisk debat. For det kan potentielt set få stor betydning for det danske boligmarked og for danskernes muligheder for bosætning, hvis det i fremtiden er udenlandske kapitalfonde, der kommer til at svinge taktstokken.
 

Paw Amdisen

Løbende annoncer

Mest læste artikler

Ugens Annoncer

Seneste video

Borgmester Peter Sørensens virtuelle nytårskur
03. jan 2021