Det er en kæmpe udfordring, at der er for få hænderThomas Monberg, Folketingskandidat for Socialdemokratiet

Både i det offentlige og i det private er det rigtigt svært at finde nok arbejdskraft. Der er simpelthen for meget arbejde til for få hænder. 

Af Thomas Monberg, Folketingskandidat for Socialdemokratiet 

Desværre ser det ikke ud til at problemet bliver mindre i fremtiden. Statistikkerne viser, at vi bliver flere og flere ældre samtidig med, at antallet af unge falder. 

Vi er alle sammen afhængige af, at der er nok hænder til at løse opgaverne. Det gælder selvfølgelig i plejesektoren, i skoleområdet og alle de andre typiske offentlige serviceområder. I det private mister vi omsætning, konkurrenceevne og skattekroner, hvis virksomhederne ikke kan få den arbejdskraft, der er behov for. 

Det er kort sagt en krise, som bør bekymre os alle. Ubalancen er den største udfordring lige nu, hvis vi skal bevare vores velfærd på sigt, for der bliver både for få hænder og også for få skattekroner til at løfte alle opgaver i samfundet, når vi kigger bare 5-10 år ud i fremtiden. 

Men hvordan gør vi det? Jeg har to oplagte bud på, som jeg gerne vil arbejde for, hvis jeg bliver valgt ind i Folketinget til det kommende valg. 

Mere fleksibilitet til vores ældre 

Jeg har stor respekt for de ældre, der er nedslidt, når de når pensionsalderen. Vores ældre skal selvfølgelig have mulighed for at gå fra arbejdet, når kræfterne slipper op. Men der er stor forskel på, hvor friske vi er, når vi når pensionsalderen. Nogle har slet ikke lyst til at gå på pension, og dem skal der være gode og attraktive ordninger for, hvis de gerne vil fortsætte. 

Der skal være plads til, at vi alle er forskellige, så vi kan indrette vores alderdom med glæde og fleksibilitet. Og jeg tror, at mange ville glæde sig over, hvis de kunne at drosle ned for arbejdet uden at forlade det. Det ville hjælpe os alle. 

Vi skal ikke gøre det sværere for udlændinge at bosætte sig i Danmark 

Retter vi blikket sydpå, er der f.eks. høj arbejdsløshed i Italien og Spanien. Her kunne vi hjælpe mange ud af arbejdsløshed og videre til gode og ordnede forhold i Danmark. 

Her er det vigtigt, at vi ikke gør det for svært at komme til landet. Vi skal tage godt imod udlændingene og deres familier, så de føler sig velkomne og har mulighed for at blive godt integreret med det samme. 

I Horsens er vi faktisk rigtig gode til at byde velkommen til de lande, hvor arbejdsløsheden er højest. Mange af vores lokale virksomheder er rigtig gode til at skabe gode og ordnede forhold for udlændingene, og det fortjener stor ros. Det er erfaringer, som mange andre byer kan lade sig inspirere af.
 

Thomas Monberg

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

112: Brand Pizza Master, Brædstrup
08. maj 2023