Elever på Østbirk Skole udforsker gåden om de forsvundne flagermusTemaet for årets store Naturvidenskabsfestival er ”Gådefulde Verden”. Østbirk Skole er med. Foto: Tor Birk Trads

Med egne hænder, øjne og ører kommer eleverne på Østbirk Skole nu til at opleve, hvad det vil sige at forske og gøre opdagelser. Under den kommende, nationale Naturvidenskabsfestival 2022 skal eleverne blandt andet opklare et mysterium om, hvorfor skolens koloni af flagermus er forsvundet.

De naturvidenskabelige gåder står i kø, og der er uendeligt mange uudforskede spørgsmål at blive klogere på, hvis man - som de fleste børn - har nysgerrigheden i behold.

På Østbirk Skole er alle sejl sat til for Naturvidenskabsfestival 22 med et væld af naturvidenskabelige gåder og udfordringer. 

“Blandt andet skal 4. - 6. klasserne forsøge at løse et ægte mysterie om, hvorfor skolens store koloni af flagermus er pist forsvundet, efter at skolen er bygget om”, fortæller lærer på Østbirk Skole, Iben Leth Jensen.

4. årgang undersøger levevilkår for flagermus og bygge flagermusekasser, 5. årgang skal som agenter simulere flagermusens sanser med microbit og programmere spil, der kan vise, hvordan flagermus bevæger sig og fanger føde, mens 6. årgang arbejder mere forskeragtigt med flagermusenes DNA og evolution i det hele taget.

Temaet for årets store, nationale Naturvidenskabsfestival på landets grundskoler og gymnasier er, ligesom på Østbirk Skole, ”Gådefulde Verden”. Godt 100.000 elever på alle klassetrin, helt fra indskolingen til gymnasiet, slipper det normale skoleskema i slutningen af september og bruger en dag, flere dage eller en uge på at fejre naturvidenskaben og dens guldgrube af gåder.

Fælles om naturvidenskab

“Der er ingen tvivl om, at en sådan uge skaber sammenhold og fællesskab. Naturvidenskab må godt være sjovt og det er så fedt, at kunne arbejde tværfagligt og fordybe sig i en hel uge. Vi kan se, hvordan børnene liver op, allerede når festivalen starter med, at vi hænger bannere op,” siger Iben Leth Jensen.

Flagermus-mysteriet er blot et enkelt element i festivalen. 4. årgang skal bl.a. også lede efter lakrøde møgbiller i ægte kokasser, 5. årgang skal lære at tage fingeraftryk, og 6. årgang tester, om løg har DNA for blot at nævne nogle få af aktiviteterne.

Naturvidenskab er for alle

Programleder for den nationale Naturvidenskabsfestival, Louise Lund Bækgaard, siger, at naturvidenskaben er for alle og en vigtig del i at forstå verden omkring os:

”Deltagerne i Naturvidenskabsfestival vil over hele Danmark arbejde med det fælles mål at fejre naturvidenskaben som et værktøj til at udforske verdens gåder. Eleverne skal undersøge, eksperimentere – og lave fejl. Det vigtigste er, at de bevarer nysgerrigheden – at eleverne undrer sig og søger svar.”

Tanken med festivalen hvert år i uge 39 er at motivere børn og unge til at udforske, forstå og forandre verden med naturvidenskab.

Østbirk Skoles kæmpestore fejring af naturvidenskaben og vores gådefulde verden foregår fra d. 26. til d. 30. september og slutter fredag med en stor messe, hvor alle elever viser frem og beretter om deres nye viden.
 

Lignende artikler

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

112: Brand Pizza Master, Brædstrup
08. maj 2023