Er din partner ved at slukke?



Demens rammer ikke kun den enkelte, men også hele familien. I Demenscafeen på Skovly i Hovedgård arbejder frivillige som Vera Elkjær Lauritsen for at skabe nærvær, forståelse og støtte til demente og deres pårørende. (Foto Jørn Kildall)

HOVEDGÅRD - Omkring 100.000 danskere er ramt af demens, men sammen med dem er pårørende og omgangskreds også hårdt ramt.

Af Per Bonde

Når et menneske rammes af demens, kan det virke som om der langsomt skrues ned for personens mentale styrke, og personen går langsomt fra at være et velfungerende menneske til at være en person, der til sidst stort set har brug for hjælp til alt. Derfor er demens i høj grad en livsændrende sygdom både for den ramte, men i høj grad også for den ramtes pårørende og omgangskreds.

Kan man gøre noget?

Desværre kan sygdommen ikke kureres, men der er nogle gode råd til, hvordan man kan lære at leve bedre med demens. Det første og måske vigtigste er, at man som ramt og pårørende ikke forsøger at skjule sygdommen. Det er vigtigt, at omgivelserne gøres opmærksom på, at her er der en person, der er ramt af en sygdom, der medfører nedsatte sproglige og fysiske evner.

Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark har skabt et smukt symbol – se billedet, som alle bør lære at kende. Symbolet fortæller, at her er en person, der har demens, og som derfor har brug for lidt ekstra hjælp. Når du møder demenssymbolet, skal du give dig tid til smil og imødekommenhed, tal langsomt og stil kun et spørgsmål ad gangen, og først og fremmest hav tålmodighed.

Hvert år afholdes der i Danmark demens uge. I år er det uge 19, (d. 5 – 11. maj) hvor Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark gennem forskellige initiativer vil fremme forståelsen for sygdommen, og ikke mindst demenssymbolet. Målet er at lære danskerne, hvordan man hjælpe den både den demente og den dementes pårørende.
 

Demens-symbolet.

Demens cafe i Hovedgård

På Skovly i Hovedgård har man i mange år haft en Demens cafe, der den sidste torsdag i hver måned inviterer demente med deres pårørende til hyggeligt demensvenligt samvær. Der vil altid være en af Horsens kommunes demenskonsulenter til stede, således der også kan gives svar på praktiske emner i forhold til den demensramtes muligheder for hjælp og støtte fra det offentlige.

Tovholder i Demens cafeen er demenskonsulenten og Vera Elkjær. Vera har gennem sit arbejde som hjemmesygeplejerske så, hvordan sygdommen medførte tab at kompetencer, og hvordan den langsomt kan medføre social isolering for både den ramte og dennes pårørende. Hun håber derfor, hun gennem sit arbejde med Demenscafeen kan være med til at give de ramte nogle råd og værktøjer til at få indhold i tilværelsen og samtidig fastholde deres sociale relationer.

Alle er velkomne på Skovly den sidste torsdag i måneden fra 14.30 – til 16.00 til en kop kaffe og lidt kage, siger Vera. Udover det er gratis at deltage, udveksler deltagerne meget værdifulde erfaringer og får en snak om det der falder for

På grund af Kr. Himmelfartsdag er næste møde d. 22.maj.

Vera er tidligere formand for ÆldreSagen Horsens Nord, og hun trækker derfor i relation til Demens cafeen på sine kontakter i ÆldreSagen – ikke mindst den nuværende formand Kirsten Jespersen. Fra ÆldreSagen er vi meget opmærksomme på de udfordringer demens medfører, og vi bakker derfor fuldt op om Veras aktiviteter på Skovly, siger Kirsten.
 

Per Bonde

Løbende annoncer

 

Ugens Annoncer

Seneste video

2024-14
31. mar 2025