Første år med avisJørn Kildall, redaktør Østbirk Avis Østjydsk Avis

Det er kutyme at skue bagud ved årets slutning og som nybagt avisejer, har jeg set på et lærerigt år, med både op- og nedture.

Af Jørn Kildall, redaktør Østbirk Avis Østjydsk Avis

Kære læser, jeg købte Østbirk Avis Østjydsk Avis for et år siden og følte jeg var klar til at træde ind og sætte mig i redaktørstolen. Men Corona pandemien lo af os alle og allerede inden blækket var tørt på min købsaftale deklarerede statsminister Mette Frederiksen næsten total nedlukning af Danmark.

Masser af Corona-tæsk

Det betød at mere end 60% af avisens annoncører enten blev tvunget til at holde deres forretninger lukkede eller at de kunne fortsætte aktiviteterne på meget lavere blus. Jo, der blev delt Corona tæsk ud fra begyndelsen og annonceindtægterne svandt ind til næsten ingenting.

Situationen betød også at det blev småt med lokale nyheder og den største nyhedskilde, blev for en stund, vores lokale kirker som havde forskellige aktiviteter, og der kom masser af pressemeddelelser fra Horsens kommune.

Tidligt i foråret begyndte landet så småt igen at åbne og på avisen tog vi et sats og udvidede oplaget til 16.600 hver uge og fik hele 8740 Brædstrup med i avisens dækningsområde. Vi har fået mange gode tilkendegivelser fra Brædstrup og annoncørerne har også fået øje på avisen som dækker et 800 km2 stort område. Vi modtager også gode tips og historier fra læserne i området, så mange tak for den gode modtagelse.

Når avisen udebliver

Noget som fyldt meget i året som gik er problemerne med omdelingen af aviser og reklamer. Det er FK Distribution som står for omdelingen, og der har været mange henvendelser fra læserne til avisen om manglende aviser - ofte op til flere uger i forskellige områder. Vores råd er at kontakte FK Distribution og få dem til at løse problemerne. Avisen er i løbende kontakt med firmaet og kæmper en svær kamp med at få en stabil omdeling til gavn for læserne og annoncørerne.

På trods af de mange udfordringer i hverdagen oplever vi også, at læserne og de erhvervsdrivende er gode til at sende artikler og billeder til os, som vi med glæde bringer i lokalavisen. Det er noget af det som viser, at vi har et levende og engageret lokalmiljø. Vi er klar i det nye år til at modtage endnu flere af jeres gode historier.

Masser af aktivitet

Efter sommerferien kom der masser af aktivitet i samfundet, hvilket vi også kunne mærke på redaktionen – vi stod med et ny (luksus-)problem – vi skulle til at vælge hvilke historier vi ville bringe i avisen. På samme tid indgik vi en aftale med freelance fotograf Jens Jessen som primært dækker Horsens by og omliggende byen med sit kamera.

I slutningen af august var undertegnede så uheldig at brække håndleddet på højre hånd. Det gav mange praktiske udfordringer, når man både skal skrive mange anslag hver dag og betjene et stort kamera. Heldigvis kunne min hustru og familiemedlemmer træde til og hjælpe, mens jeg sad ved siden af fortalte hvad de skulle skrive og på den måde kunne vi stadig udgive avisen til tiden.

Kommunalvalget gav ekstra travlhed

I sensommeren kunne man mærke det kommende kommunalvalg og de mange kandidater i kommunen begyndte at røre på sig, og strømmen af læserbreve tog til. Senere begyndte valgannoncerne også at sætte deres præg på avisen op til valget 16. november. Undertegnede var også opstillet som kandidat, men måtte på grund af den store travlhed neddrosle alle personlige valgaktiviteter til nul, da familien og avisen kommer før politiske drømme.

Det var forventet at aktiviteterne ville falde efter kommunalvalget, men sådan gik det ikke – der var stadig fuld fart på og masser af lokal nyt som skulle fortælles og udgives hver uge. Det har også betydet at på trods af et forår med røde tal i regnskabet, kommer avisen gennem 2021 med balance i tallene, takket været den ekstra aktivitet efter sommerferien.

Priserne stiger

Jeg er optimist af natur og tror på at tingene nok skal gå. Vi kigger ind i et usikkert år, præcis som for 12 måneder siden. I år er tingene lidt anderledes for der er problemer med forsyning af varer på hele kloden. I avisbranchen har man problemer med at skaffe papir til trykning af aviser, da papirmøllerne i Norge prioriterer fremstilling af pap og karton, da salget på Internettet er eksploderet under Corona pandemien og der sendes flere pakker end nogensinde før.

Desuden står avistrykkerierne med ekstraomkostninger til aluminium (til trykplader) og med store prisstigninger på elektricitet. Vi ved der kommer en stigning på trykning af aviser, men vi kan måske modvirke den, ved at få avisen trykt på noget billigere papir?

Avisen har klaret sig helt uden støtte

Mange har spurgt om Østbirk Avis Østjydsk Avis ikke modtager kompensation fra Staten. Som nyt selskab var dette ikke muligt i begyndelsen og omsætningsnedgangen var 2% for lav til at det kunne udløse støtte. Derfor har vi måtte klare det med egne midler.

I det nye år ser Østbirk Avis Østjydsk Avis og resten af mediebranchen frem til at Folketingets partier måske får indgået et medieforlig – og måske – kan det udløse et tilskud til de små lokale aviser, så vi kan klare os i kampen med Techgiganterne. Indtil dato har Østbirk Avis Østjydsk Avis ikke modtaget nogen offentlig støtte til den daglige drift.

Lokalaviserne har en rolle at spille

Jeg tror på at 2022 bliver mindst ligeså spændene som det første med undertegnede i redaktørstolen. Jeg tror på at lokalaviserne stadig har en rolle at spille, selvom mange siger at man kan finde sine nyheder på Internettet. Det kan man også, men det er ikke alle som er på nettet og slet ikke alle som er online hver dag – hele tiden.

Herfra skal lyde et godt nytår til avisens læsere, annoncører og samarbejdspartnere.
 

Lignende artikler

Jørn Kildall

Løbende annoncer

Mest læste artikler

Ugens Annoncer

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Seneste video

Tåning jazz 2018
01. aug 2021