Forstå det, hvem der kanMeget af arbejdet med opførelsen af Vestbirk Vandkraftværk foregik med håndkraft. Ill. Line Margareta Iversen.

Lad os i fred fejre en flot 100års fødselsdag og tænke os om.

Af Line Iversen, Brøndager, Gedved

Horsens Kommune vil lukke det vel-fungerende Vestbirk Vandkraftværk, fordi de har glemt, at de tilbage i 2014 åbnede sidste del af et kæmpe fiskestryg. 

Nu påstår kommunalpolitikere hårdnakket, at de bliver nødt til at lave en voldsom massakre på naturen i området, samt lukke vandkraftværket. For fiskenes skyld. For mange EU-millioner. Og så pudse glorien, at nu har de gjort noget godt for naturen. Sådan et scoretrick, som politikere ynder at bruge, især i sidste del af deres valgperiode. Men samtidig med at de vil lukke det grønne vandkraftværk, så skal de bruge mere grøn el til nye kommunale el-biler og el-bybusser. Forstå det hvem der vil.

Udgravningen af Den Genfundne Bro i 2014 var en del i et vandløbsprojekt i Gudenåen. Allerede i 1992 blev der lavet en meget stor fiskesluse. Og da dæmningen ved Den Genfundne Bro blev fjernet, så blev det helt frit for fiskene, så de let kan komme uden om Vestbirk Vandkraftværk. Det vil sige, der er slet ingen prop i Gudenåen ved Vestbirk. Og dermed er det helt overflødigt og temmelig snæversynet at true med at lukke et helt stort vandkraftværk, når der allerede er en ”fiske-motorvej” stor nok til store sø-ørreder og en sæl, hvis den skulle komme på de kanter.

Snæversynet fordi vi i dag står med et ur, der tikker. Uro ude i verden gør, at vi bliver nødt til at tænke i at være selvforsynende med energi. Vedvarende energi er den langsigtede løsning. Sådan tænkte de også tilbage i 1920erne, da Vestbirk Vandkraftværk blev opført. Erfaringerne fra 1. verdenskrig med leveringsproblemer af brændstof til kraftværkerne fik tankerne i retning af alternative energikilder såsom vandkraft. TAK til de fremsynede folk, som lavede Vestbirk Vandkraftværk. Som et ekstra plus så er kraftværket ovenikøbet lavet så solidt, at det sagtens kan køre mange år endnu. Og å-vand giver naturen os gratis, især om vinteren, når vi har mest brug for energi.

Lad os tage en pause og sammen fejre Vestbirk Vandkraftværks 100års fødselsdag her i 2024 i fred og ro. Give os tid til at dykke ned i og lære af historien. Og tænke os rigtig rigtig godt om!!
 

Line Iversen

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

112: Brand Pizza Master, Brædstrup
08. maj 2023