
DEBAT - Nu bliver det muligt, at kommunalbestyrelsen gennem lokalplaner kan stille krav om, at nye større bygninger konstrueres og opføres, så der kan opsættes solceller på tagene.
Af Martin Ravn, gruppeformand for Venstre
Formand for Plan og Vej
For ni måneder siden foreslog jeg i Plan og Vej udvalget, at vi skulle kontakte Folketinget for at få ændret planloven, så den kan understøtte den grønne omstilling. Efter vedtagelse i byrådet, sendte vi i formandskabet for Plan og Vej udvalget en skrivelse afsted. Efter flere gode samtaler med minister Morten Dahlin og Troels Lund Poulsen om perspektiverne i forslaget, vil forligskredsen bag planloven i Folketinget godkende forslaget.
Det er jeg rigtigt glad for, ikke mindst fordi alle landets kommuner nu kan understøtte den grønne omstilling gennem bestemmelser i nye lokalplaner, så nye større bygninger konstruktionsmæssigt skal kunne bære solceller.
I Horsens kommune har vi budt ind på en af de fem industriparker, som skal etableres i Danmark. Det er langt over 100 hektar industriområde med bygninger, hvor der kan opsættes solceller på tagene.
Men også fordi vi i byrådet snart skal forholde os til opsætning af VE anlæg i Horsens kommune. I den forbindelse har mange borgere påpeget muligheden for solceller på større bygninger, så landbrugsarealer og andre områder i mindst muligt omfang inddrages til VE anlæg.
Det har vi i Venstre stor forståelse for og derfor har vi ønsket, at plangrundlaget for opsætning af solceller på fremtidige industribygninger og større bygninger i nye lokalplansområder forbedres, så der på store tagflader kan opstilles solceller. Det sker så nu!
Tak til Folketinget og mine kollegaer i byrådet og Plan og Vej udvalget. Men også Morten Dahlin og Troels Lund Poulsen, som på usædvanligt kort tid i planlovsmæssig sammenhæng, har transformeret ide til virkelighed.