Frisøren kommer på besøg i fælleshuset



I 2040 er hver fjerde dansker over 60 år. 80.000 danskere overvejer lige nu at flytte i seniorbofællesskab, men der er under 8000 boliger på tegnebrættet til dem. Derfor er der virkelig brug for flere seniorbofællesskaber. I Tvingstrup ligger et af kommunens ældste seniorbofællesskaber hvor frisør Marianne besøger beboerne med sin mobile frisørsalon hver anden måned.

OK-Fonden er en af dem, der bygger løs i hele landet og opfører seniorbofællesskaber. Det er OK-fonden som driver Vestervænget i Tvingstrup.

Denne onsdag er den mobile frisør Marianne kommet på besøg og har slået sig ned i fælleshuset og oprettet sin frisørsalon på badeværelset. Ind ad døren kom Inger Knopper, som flyttede ind i bofællesskabet Vestervænget for 17 år siden og hun fortæller:

- Vi glade for at bo her alle sammen, det er godt med gode naboer. Jeg har boet i Tvingstrup i mere end 50 år og heraf de 17 på Vestervænget.

Fire bofællesskaber i gammel Gedved kommune

I gammel Gedved kommune ligger der fire fællesskaber i Tvingstrup, Gedved, Hovedgård og Søvind som var det første som blev opført.

Inger Knopper har været et stort aktiv for Tvingstrup. Hun har været med i de forskellige foreninger, Borgerforeningen, Brugsen og ikke mindst i Forsamlingshuset, hvor hun har ydet en stor indsats gennem årene.

Alle OK-fondens seniorbofællesskaber har veludrustede fælleshuse til gymnastik, foredrag, kaffekomsammen og for eksempel 70-års fødselsdage med venner og familie til suppe, steg og is. Vi skal fremme fællesskabet. ”Livet skal leves. Hele livet”, som de siger i fonden.

Inger var med fra starten

Inger Knopper var primusmotor på at få etableret Vestervænget, da hun så hvad der skete når byens borgere blev ældre og havde brug for hjælp og i mindre grad kunne klare sig selv.

- Jeg synes ikke at folk skulle jages til Horsens når de blev så gamle at de ikke kunne passe hus og have. Med dette fællesskab kan vi hjælpe hinanden. Dem som har kræfterne hjælper dem som ikke selv kan længere. Jeg var en af de første beboere her på Vestervænget og flyttede ind for 17 år siden.

Der fortælles dagligt historier til OK-fonden om, at én redder sin nabo ved at ringe en ambulancen, én kører en anden til svømning, én passer den andens have, tre laver mad sammen til hele uge om mandagen i fælleshuset osv. Et sted er der to damer, som har delt en hund.

Vestervænget er populært

Realdania har gennemført en undersøgelse af seniorbofællesskaber i Danmark. Den viser, at ”fællesskaber øger livskvaliteten” og, at det at bo dør om dør med andre ”kan være med til at afhjælpe ensomhed”. ”Hele 91 procent af dem, der bor i seniorbofællesskaber fortæller, at de oplever øget livskvalitet, og 75 procent oplever bedre sociale relationer”.

- Vi har fået en del nye beboerne på det det sidste og vores venteliste er lang, fortæller Inger Knopper.

Det koster fra 50 til 200 kroner om året at stå på vores ventelister til en bolig i et seniorbofællesskab. For at flytte ind, skal man de fleste steder være over 50 eller 55 år uden hjemmeboende børn. Hvis et par vil ind, er det nok, at en af parterne er fyldt 50 eller 55.

Indkøb kan være en udfordring

Da der ikke længere er mulighed for at købe dagligvarer i Tvingstrup, må beboerne enten køre udenbys eller få leveret til døren. Inger Knopper har taget moderne teknologi i brug når hun skal have sine dagligvarer.

- Jeg er en af dem som bestiller online og får leveret lige til døren. Det er både praktisk og nemt, og jeg kan se det griber om sig, afslutter hun mens frisør Marianne retter de sidste spidser inden Inger får håret tørret og sat.

Fakta

OK-Fonden driver hospice, seniorbofællesskaber, plejehjem, ældreboliger, socialøkonomiske virksomheder og bo- og behandlingssteder. OK-Fonden er en dansk erhvervsdrivende fond, som investerer al overskud i nye velfærdsløsninger. Nonprofit omsorgsorganisation. OK-Fonden beskæftiger godt 2000 medarbejdere.

Kildall

Følg Østbirk Avis Østjydsk Avis på Facebook

Jørn Kildall

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

Vi er ikke som de andre
27. mar 2024