Knud ”Vejmand” er stolt af Søvind



I Søvind sidder Knud og nyder varmen i sit drivhus. Knud Erik Kristensen har selv bygget alt! Sit hus, sit udekøkken, sit drivhus – han er kendt af mange som Knud ”Vejmand” fordi han var tilsynsførende i Vejle Amt og Horsens kommune med ansvaret for veje og gader. Han har boet i Søvind i 40 år og er meget stolt af byen og han synes at man bliver overset inde fra Horsens.

Knud Erik Kristensen kommer til verden i Løsning i 1950, og kunne i marts i år fejre sin 70-års fødselsdag. Selvom han er godt inde i sin pensionisttilværelse, har han stadig mange jern i ilden. En indre glød har gjort at ildsjælen i ham, har givet ham berøring med mange områder som politiker, tillidsmand, musiker, organisator og håndværker.

Udlært murer hos sin far

Knud voksede op i Løsning syd for Horsens og hans mor gjorde rent på Løsning station, havde forskelligt lønarbejde og hjalp til i marken hos bønderne.
Knuds ungdom blev brugt til gymnastik, fodbold og danseskole i Løsning, ellers sad de unge mennesker på kroen – der var ikke så meget de kunne foretage sig i Løsning dengang. Efter syv år i skolen i Løsning kom han efterfølgende i mesterlære som murer.

Faren startede tømrervirksomhed i 1959, og Knud kom i lære som murer hos sin far og de sidste 1½ år hos en lokal murermester i Løsning hvor han blev udlært som 18-årig. og Knud kigger tilbage til ungdommen og fortæller:

- Jeg hjalp far med at bygge huse og udføre reparationer. Selvom jeg startede eget byggefirma så hjalp jeg far sideløbende med opgaver i hans firma. Sammen kunne vi udføre næsten alt arbejde og vi skulle kun have hjælp til smede- og elektrikerarbejdet.

Knud flyttede til Horsens i 1968 og fem år senere møder han Inga som han har været gift med lige siden og i 1980 flytter de til Søvind.

I 1977 søgte Knud nyt arbejde efter tiden som selvstændig og fik job som brolæggermedhjælper hos Horsens kommune, senere som amtsvejmand ved Vejle Amt. Efter kommunesammenlægningen i 2007 fik han tilsynet med vejene i Horsens kommune et job han havde indtil han gik på efterløn i 2012. På grund at sit arbejde med vejene ved Vejle Amts vejvæsen og senere ved Horsens Kommune fik han hurtigt tilnavnet Knud ”Vejmand” – et navn som mange stadigvæk kender ham under.

Harmonikaen fylder meget

Knud holder meget af musik og specielt harmonikaen har altid haft en stor plads i hans hjerte.

- Jeg har altid gerne ville spille harmonika og jeg blev meget inspireret af min svogers datter som også spiller harmonika, fortæller han glad.

Knud havde som ung købt en harmonika inden han kom i militæret, men brugte den ikke rigtigt – og da han manglede penge, blev den solgt, men interessen var der stadig og det hele tog så småt fart da Knud og Inga, i 1991, fandt ud af, at man afholdte harmonikatræf i Bindslev i Vendsyssel som var startet allerede fem år tidligere.

- I forbindelse med en campingferie i nærheden tog vi ud for at se hvad det var for noget, det der harmonikatræf i Bindslev og vi blev meget overrasket for der var mere end 600 campingvogne og i løbet af weekenden kom der mere end 35.000 gæster. Der var tre scener, to kæmpestore telte og et mindre telt med en scene og cafeteria… det sagde mig noget og jeg var solgt!

Da Knud og Inga kom igen året efter, blev han spurgt af nogle fra Ålbæk Harmonikaklub om han ville hjælpe med scenerne, da de havde ansvaret for dem og man manglede flere hænder til arbejdet. På den måde blev Knud medhjælper på harmonikatræffet.

Da Knuds søn i 1994 begyndte at spille harmonika, synes Knud at han vil opmuntre ham til at øve og anskaffede sig også en harmonika. Hurtigt efter begyndte Knud at tage undervisning for at lære instrumentet bedre at kende. Knud kom med i harmonikaklubben Hoska. Klubben blev dannet på et træf i Skagen af medlemmer fra Horsens og Skagen, og ved at sammentrække Skagen og Horsens var navnet fundet. På den måde kom han i gang med at spille lidt mere seriøst selvom han ikke er noget unikum som han siger.

Træffene i Bindslev sluttede endegyldigt i 2019, fordi antallet af tilskuere blev mindre og mindre pga. høj alder. Det er svært at tiltrække de unge til vores interesse. Knud var medhjælper i 25 år og de sidste 10 år var han ansvarlig for al pasning af scenerne sammen med 35 medlemmer af harmonikaklubben HOSKA.

Harmonikatræf i Horsens

Sammen med en række gode bekendte dannede man Mandagsmusikanterne og begyndte at spille på Søndermarksskolen og Knud beretter om hvordan de tog ud og spillede rundt om i byen:

Noget senere startede nogle af gutterne i Mandagsmusikanterne et harmonikatræf på Søndermarksskolen og det gik fint indtil cafeteriaet på skolen måtte lukke – derfor måtte de opgive at lave flere harmonikatræf på skolen.

Knud fik at vide, at harmonikatræffet på skolen ikke længere kunne fortsætte og mente at der stadig var plads til et træf i Horsens, og man bare skulle finde et velegnet sted til formålet:

- Jeg hørte om det og talte med min gode ven Peter ”Salat” som forpagtede cafeteriaet i Vesthallen på det tidspunkt, han tilbød at lægge lokaler til et harmonikatræf på stedet. Så vi afholdte det de første to gange i Vesthallen og det var gratis at komme ind. Lions Bygholm Horsens træder til

Da Vesthallen skulle ombygges kunne man ikke længere være der og Knud talte med Jørn Juhl som er halinspektør i Forum Horsens om de ikke kunne lægge lokaler til træffet, da man kunne se at der kom flere og flere mennesker. Man fik lavet en aftale med Forum Horsens og Knud fortæller om behovet for flere medhjælpere:

- På dette tidspunkt var arrangementet blevet så stort at det krævede flere hænder og da jeg er medlem af Lions Bygholm Horsens, talte jeg med klubben for at høre om de ville overtage Horsens Harmonika & Spillemandstræf med mig som leder af træffet.

Det endte med at Lions Bygholm Horsens gik ind i projektet som partner.

- De første tre af gangene i Forum foregik træffet i basket hallen og vi måtte pga. vokseværk rykke ind i den nye INSERO atriumhal som har større kapacitet. Fra Mandagsmusikanterne, Hoska og Lions Club stiller man med ca. 35 frivillige hjælpere når træffet skal afvikles. De hjælper med at stå i garderoben, med salg af vådt og tørt, afrydning af bordene og to som passer scene konstant, forklarer Knud Erik Kristensen.

Harmonikatræffet som afvikles den første lørdag i februar hvert år, har 21-22 grupper på programmet og der deltager ca. 120 musikere fra hele landet. Træffet varer i 12 timer med musik, sang og dans.

I år nåede man som et af de få at afholde harmonikatræf inden Corona-situationen lukkede alt ned. Overskuddet fra arrangementerne går til Kampen Mod Mæslinger gennem Lions Club Bygholm Horsens

Knud har ikke altid været politisk

Det var Knuds arbejde i Vejle Amt som sikkerhedsrepræsentant der fik ham til at starte i politik.

- Jeg vil ikke sige at politik aldrig har interesseret mig, for det har det nok – men det har været mere sekundært, jeg har interesseret mig for den praktiske side som tillidsmand.

Knud Erik Kristensen blev medlem af socialdemokratiet i 1984 i Søvind – Gangsted partiforening og kort efter blev han formand for foreningen, og i 1990 stillede han op til kommunevalget i den daværende Gedved kommune. Her sad han i kommunalbestyrelsen i fire år. Ved det efterfølgende valg manglede han tre stemmer for at få plads i byrådet.

- Kan man ikke tåle at tabe, skal man lade være med at stille op. Jeg synes det er skægt at være med og sjovt hvis man kan komme med til de politiske debatter, griner Knud med smilende øjne.

Knud har stillet op mange gange for at være med i valgkampen, men nu er det slut og han har været og er stadig involveret i det lokalpolitiske arbejde:

- Jeg har været formand i flere omgange for de lokale partiforeninger i den tidligere Gedved Kommune. Samt været formand for fællesledelsen i Gedved kommune. Jeg har næsten været opstillet til alle kommunalvalg siden 1990. Jeg var også med til at sammenlægge de mindre partiforeninger i daværende Gedved Kommune og i dag sidder jeg som formand for Horsens oplands Socialdemokratiske partiforening.

Brænder for søvind

Knud var sammen med to gode venner med til at arrangere og afholde Søvind Byfest gennem ti år og i 2002 valgte vi at indstille byfesten mens den stadig var på toppen.

Han har været formand for Søvind vandværk i 22 år.

Knud sidder i dag, i en undergruppe af Søvind lokalråd som arbejder med byudviklingen. De har bl.a. været primus motor for at få sat gang i byggeriet af 6 rækkehuse i byen og Knud fortæller om hvordan han oplever Horsens kommune når talen falder på Søvind og omegn:

- Vi gik ind i arbejdet med at få opført de nye rækkehuse i Søvind, da vi mener at Horsens kommune ikke har været interesseret i byudviklingen i Søvind.  Horsens kommune ser gerne at private tager initiativet, men vil ikke selv opkøbe jord til udstykning.  Der var et lokalplansforslag om at udstykke til industri samt fem byggegrunde i Søvind på jord Som ejes af kommunen vest for Søvind. Dette lokalplanforslag blev forkastet og man kommer nok med et nyt. Men hvornår vides ikke på nuværende tidspunkt Knud er helt klar over at der ligger en strategi fra Horsens kommune om hvilken udvikling man ønsker i Søvind og er enig i at arbejdspladser i området også er vigtige – men Knud føler at Søvind ikke ligger ret højt på listen for byudvikling.

Knud Erik Kristensens holdning er at hvis man vil udvikle Søvind skal der være byggegrunde som alle har råd til at købe og bebygge – så hvis man ville, kunne man sagtens markedsføre byen og området, og tiltrække nye beboere.

Hvis man forlængede bybussernes rute til Søvind, ligesom man nu gør til Gedved, ville det også hjælpe på at gøre byen endnu mere interessant.

Kildall

Følg Østbirk Avis Østjydsk Avis på Facebook

Lignende artikler

Jørn Kildall

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

Vi er ikke som de andre
27. mar 2024