Lokaldemokratiet kan give os naturen tilbageDR har lavet et formidabelt stykke public service med serien ”Giv os naturen tilbage”, hvor Frank ”Bonderøven” Erichsen, biolog Morten DD Hansen m.fl. oplyser om, hvordan vi kan få den vilde natur tilbage. 

Af Aske Krogsgaard
Gantrupvej 19, 8752 Østbirk

Vi behøver her ikke svælge i situationens alvor og slynge om os med advarsler om masseuddøen og biodiversitetskrise - vi ved alle sammen godt, at den ikke er helt god. Det, vi har brug for, er håb og bevidstheden om, at vi kan gøre noget. Giv os naturen tilbage er da heller ikke fuld af dommedagsprofetier, men derimod nøgtern oplysning og fuld skrue på begejstring over naturen. Man følger forskellige ildsjæle, som prøver at gøre en forskel, der hvor de nu kan, og ser på den måde, hvad der bliver gjort rundt om i landet både fra offentlig side og af private. Det er meget motiverende TV, men motivationen skulle også gerne kunne finde et afløb - det er fint nok, de gør ting inde i TV, men hvordan kan jeg gøre noget? 

Det er her lokaldemokratiet kommer til undsætning - gode gamle Foreningsdanmark. Jeg tror nemlig, at mange af os har flere handlemuligheder, end vi umiddelbart tror. De fleste af os er engageret i et eller andet omfang i et eller andet i vores lokalområde. Det kan være, at vi er medlem af en sportsforening, sidder i forældrerådet, vi er måske medlem af en spejderforening eller menighedsrådet eller en beboer- eller grundejerforening. De fleste af os har også et arbejde. Alle disse steder er fora, hvor vi kan give vores mening til kende, og repræsenterer muligheder for at gøre noget ved de problemer, vi står i som samfund. Mange foreninger har f.eks. råderet over jord, som mange steder blot bliver holdt som tætklippet græsplæne. Græsplæner som i stedet kunne være vilde blomsterenge fulde af sommerfugle og humlebier, og det kan de komme til at blive. Det kræver blot, at vi tør hæve vores røst og foreslå, at vi prøver at gøre tingene anderledes, end vi hidtil har gjort.

Biodiversitetskrisen såvel som klimakrisen kræver netop, at vi tænker en ekstra gang over, hvorfor vi gør, som vi gør. Vi skal hjælpes ad med at slå ”plejer” ihjel. Det er en kulturændring, der kræves, og kulturen er jo noget, vi skaber i fællesskab. Så lad lokaldemokratiet leve, brug jeres stemme - så kan vi sammen give hinanden naturen tilbage.
 

 

Aske Krogsgaard

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

112: Brand Pizza Master, Brædstrup
08. maj 2023