Mursten og træ genanvendes til nyt byggeri i Brædstrup



Af Rikke Schjøtz Jensen

Der bliver i disse uger hamret og banket i den gamle slusemesterbolig på Schüttesvej 31 i Horsens. Nedrivningen af bygningen, der skal fjernes for at give plads til at udvide Schüttesvej, er godt i gang. Men den foregår ikke på helt traditionel vis, hvor store maskiner bryder større dele ned af gangen.

Tværtimod bliver mursten, gulvbrædder, lofter og tagspær nøjsomt pillet fra hinanden, for flere af materialerne skal nemlig genbruges på Brædstrup Genbrugsplads, som skal udvides. I den forbindelse skal der opføres en bygning, som bl.a. skal rumme lokaler til de ansatte samt plads til at aflevere bl.a. elektronik og miljøfarligt affald.Når materialerne fra slusemesterboligen er pillet ned, bliver de renset, inden de bliver pakket på paller, der bliver opbevaret, til byggeriet i Brædstrup går i gang.

"Materialerne stammer fra opførslen af huset i 1920'erne og er af en god kvalitet, der gør det muligt at genbruge dem. Nedrivningen tager lidt længere tid, og vi investerer mere i denne del af processen, men til gengæld belaster vi miljøet mindre. I kommunen har vi meget fokus på, hvordan vi bliver bedre til at bygge cirkulært, og det her er et eksempel, hvor det giver rigtig god mening at genbruge materialer", forklarer Mogens Wase Hansen, afdelingschef for Ejendomscentret i Horsens Kommune.

Vi undgår at fremstille nyt

Under nedrivningen bliver alle materialerne vurderet, om de kan genbruges. Det er særligt mursten og træ fra f.eks. gulve og tagkonstruktion, der kan genbruges i et nyt byggeri. 

"Der er mange fordele ved, at vi genbruger byggematerialerne. Vi sparer CO2, fordi vi ikke skal fremstille og bruge nye materialer. Vi forsøger også at minimere, at noget brugbart bliver smidt væk, samtidig med at vi sparer det spild, der er, når man bygger og bruger nye materialer", fortæller Mogens Wase Hansen.

Det her er et godt eksempel

Det er det lokale firma Tronier Nedbrydning, der står for at nedbryde bygningen og at afrense de materialer, der skal genbruges.

"Hele processen er virkelig spændende. I entreprenørbranchen skal vi ligesom i kommunen blive bedre til genbrug og genanvendelse, og det her projekt er et godt eksempel på, hvordan det kan lade sig gøre", siger Richard Tronier, indehaver af Tronier Nedbrydning.

Forventningen er, at selve nedrivningen vil tage et par uger endnu. De første læs materialer er allerede kørt til genbrugspladsen på Endelavevej, hvor de får lov til at stå, indtil arbejdet går i gang på Brædstrup Genbrugsplads.

Rikke Schjøtz Jensen

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

Kemikalieudslip i Nim
06. maj 2024