Nye fortællinger på Fængselsmuseet



Crome & Goldschmidts "Tugthus Udsalg" Foto: Vrå og Omegns Lokalhistoriske Arkiv

Blev tugthusfanger brugt som billig arbejdskraft? Er det rigtigt, at de indsatte lavede tøjklemmer? På fængselsmuseets nye guidede rundvisning kan du få styr på myter og fakta om arbejdslivet bag murene - og høre om dramatiske flugter, hvor arbejdspladserne ofte blev udnyttet til kreative hjælpemidler.

Fængselsmuseet i Horsens kan fra den 3. juni byde velkommen på nye åbne rundvisninger med titlen "Tøjklemmer og tugthusfanger". I anledning af at Horsens i år fejrer industrien, er der nemlig sat særligt fokus på fangernes arbejde.

Historikerne på museet har været rundt i arkiverne og grave nye spændende fortællinger frem. Både dem om hverdagen med arbejde fra morgen til aften og om de spektakulære, livsfarlige flugter hen over murene.

"På Fængselsmuseet forsker vi løbende i fængslets og byens historie, og den nye viden vil vi selvfølgelig gerne dele med publikum. For eksempel har vi været på Rigsarkivet og grave i en 167 år gammel sag, og derfor kan vi nu for første gang fortælle, hvad der rent faktisk skete under den første fangeflugt i 1853, hvor Casper Abrahamsen narrede både medfanger og betjent til at tro, at han var faldet i brønden," siger museumschef Merete Bøge Pedersen.

Landskendte produkter

Siden fængslet blev grundlagt af Christian 8., har fangerne haft pligt til at arbejde. I 1800-tallet var det en ny tanke, at man ikke bare skulle straffe de kriminelle, men også forbedre dem, og det var arbejdet en vigtig del af. Igennem årene har de både arbejdet for staten og for fabrikanter. Frem til 1916 var hundredvis af fanger beskæftiget hos Crome & Goldschmidt, og produkterne blev solgt på "tugthus udsalg" over hele landet.

Senere blev der kun produceret for staten, f.eks. postsække og de stribede gardiner i DSB-togene. På de nye rundvisninger får man både et indblik i arbejdsforholdene og i de forskellige produkter, der er blevet fremstillet af fangerne - og måske genkender man et og andet.

Stribede gardiner til DSB-togene

En ubehagelig overraskelse

Ved siden af de mere industrielle produkter som tekstiler og møbler, har der også været mulighed for syslearbejde, for eksempel at samle tøjklemmer og julekalendere. Og til de sidste knytter der sig en særlig historie. Det er nemlig blevet bekræftet fra flere kilder, at en fange, som var træt af sin tjans med at samle chokolade-julekalendere, besluttede sig for en stille protest: Under låge nummer 24 gemte han i stedet for chokoladen et cigaretskod!

Farmands farlige flugt

Fængselsmuseet bugner med historier om dramatiske fangeflugter. Og her spiller arbejdet også en afgørende rolle, for det var ganske ofte via deres arbejde, at fangerne blev i stand til bl.a. at lave reb, stiger og dirke. På de nye rundvisninger kommer man rundt og ser, hvor der er blevet klatret, kravlet og sprunget, og får detaljerne om i alt seks forskellige flugter. Det er ikke altid for sarte sjæle!

I 1984 fik en fange afslag på udgangstilladelse, da hans kæreste skulle føde deres barn, fordi han tidligere var flygtet. Men det kunne ikke holde den vordende far tilbage, selvom han sad i en flugtsikret celle. Det lykkedes ham at slippe op på taget og sammen med en hjælper at spænde et tov ud. Efter 60 meter i armgang hen over fængselsmuren slap han ud i friheden til sin højgravide kæreste.

De åbne rundvisninger er udendørs og varer ca. en time og kan opleves på Fængselsmuseet hver torsdag, lørdag og søndag fra og med den 3. juni. Hele sommerferien vil der være 6 daglige rundvisninger. De åbne rundvisninger kræver ikke forudgående bestilling, men man kan booke en plads på forhånd via hjemmesiden.

Du kan finde åbningstider og mere information på hjemmesiden www.faengslet.dk/museum.

Julekalender 1992

FÆNGSLET

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

Vi er ikke som de andre
27. mar 2024