Region Midtjylland udvikler brug af kultur som sundhedMålrettede kulturtilbud kan hjælpe syge og udsatte mennesker til bedre sundhed og livskvalitet. Region Midtjylland skal bruge sin erfaring som en af tovholderne på EU-projektet CultureForHealth, der skal udbrede kultur som sundhedsfremme i hele Europa.

Af Region Midtjylland

Region Midtjylland har i flere år arbejdet med at bruge kultur til at fremme borgernes sundhed fx med flere projekter med livemusik på hospitaler, læsegrupper for psykisk sårbare og kor for lungesyge.

Nu har Europa-Kommissionen bedt Region Midtjylland og en række andre partnere lede det hidtil største europæiske projekt inden for feltet i Europa. "CultureForHealth" hedder projektet, som bl.a. WHO (World Health Organisation) også deltager i. Sammen med netop WHO og bl.a. Sundhedsstyrelsen har regionen tidligere skabt platformen www.kultursomsundhedsfremme.dk.

Kultur har altid været kendt for at påvirke mennesker på mange måder og for at bidrage til en bedre livskvalitet. Men i de senere år har fokus i stigende grad været på, hvordan kunst og kultur også kan give en betydelig positiv effekt på vores sundhed.

- Jeg er stolt af, at vi får lov til at dele vores erfaringer og samtidig udvikle området sammen med andre aktører i Europa. I vores sundhedsvæsen har vi brug for at tænke nyt og anderledes, og her er et område, hvor mennesker uden medicin og bivirkninger måske kan få det bedre. Derfor er kultur oplagt at inddrage i vores tilbud til borgerne – også selvom meget endnu er på forsøgsbasis, siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S), Region Midtjylland.

Monica Urian, politisk konsulent fra Europa-Kommissionen, Generaldirektoratet for Uddannelse

Bredt europæisk samarbejde

CultureForHealth er et projekt samfinansieret af Europa-Kommissionen med partnere fra hele Europa. Projektet varer i 18 måneder og slutter i maj 2023.

- Adgang til kultur og adgang til sundhedsydelser er menneskerettigheder og skal hænge mere sammen. Det er vores ansvar som europæere, som kultur- og sundhedsprofessionelle, som mennesker, at gøre alt, hvad vi kan, for at hjælpe vores samfund med at helbrede. Det er grunden til, at Europa-Kommissionen og Europa-Parlamentet støtter projektet CultureForHealth, siger Monica Urian, politisk konsulent fra Europa-Kommissionen, Generaldirektoratet for Uddannelse, der finansierer projektet.

I projektets levetid udvikles tværsektorielt samarbejde mellem kultur- og sundhedssektorerne i Europa ved at samle fagfolk fra begge sider af bordet. Det består blandt andet af en række studieture, hvor det første var i Aarhus med gæster fra 15 europæiske lande.

Denne måned drager delegationen til Bologna i Italien og i efteråret til Cluj i Rumænien. Besøgene skal udbrede viden om og videreudvikle europæiske initiativer. Projektets anbefalinger skal forelægges Europa-Kommissionen og EU's medlemsstater i 2023.

CultureForHealth udvikler og følger også en række pilotprojekter, der blandt andet handler om museumsindsatser for demente, kulturindsatser mod udbrændthed på arbejdspladser og sanggrupper for kvinder med fødselsdepression.

Lignende artikler

Region Midtjylland

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

Kagehuset i verdensrummet
14. feb 2023