
Vi tror, vi ved det, men det er nok sådan, at der ikke er én decideret traditionel julemad. Snarere er der tale om traditioner indenfor familien.
Af Per Bonde
Selvfølgelig er and, flæskesteg, brunede kartofler, rødkål og risalamande typisk gennemgående på de danske juleborde, men der er godt nok forskelle på, hvordan de tilberedes og hvad der ellers indtages ved bordet juleaften.
I nogle familier starter julemåltidet med risengrød. Det er et levn fra den tid, hvor grød var en stor del af den samlede kost. Risengrød ansås som en specielt fin grød, og så lagde den en god bund, inden and eller flæskesteg kom på bordet. Set i relation til nutidens snak om at reducere kødforbruget kunne det måske overvejes at genindføre risengrøden der hvor den er røget ud af menuen.
Madvaner ændrer sig.
Madvaner har altid ændret sig, men julemenuen er nok en af de mest sejlivede – ingen skal tage min gode gamle jul fra mig. Dog sker der ændringer, så der i de senere år er kommet fokus på lettere retter, økologi og bæredygtighed, hvilket har resulteret i en større variation af grøntsager og mindre kød. Nogle familier vælger nu at inkludere fiskeretter som en del af deres julemad, eller de går helt nye veje med vegetariske eller veganske alternativer.

Alt er stort set ved det gamle
Det er dog stadig and og flæskesteg, der topper listen over retter på julebordene, og med dem følger brunede kartofler og rødkål, men tilberedningen opskrifterne varierer meget. Vi har vel alle deltaget i diskussioner, om anden skal langtidssteges ved lav temperatur, så huset dufter af and hele eftermiddagen, eller om det bare skal overstås ved høj varme på et par timer. Skal der svesker, æbler eller begge dele indeni anden, eller måske noget helt andet. Der er nok at diskutere.
Således også med de andre retter. Skal rødkålen være hjemmelavet, eller går det an at købe den færdiglavet. Skal der kommen i den eller ej. Store spørgsmål der kan sætte gang i større diskussioner mellem voksne mænd, som jo heldigvis i de fleste tilfælde ikke har den helt store indflydelse på, hvad der sket i køkkenet.
Vi glæder os til juleaften
En ting er imidlertid sikkert, og det er, at vi alle glæder os til at genopleve netop vores families traditioner juleaften.