Debat: Internationale studerende er en gevinst for Horsens



Andreas Boesen
Viceborgmester og gruppeformand (S) i Horsens Byråd

I disse dage diskuteres det hvorvidt, der skal skæres i antallet af internationale studerende. Nogle fremhæver økonomien: det er dyrt at have internationale studerende.

Af Andreas Boesen
Viceborgmester og gruppeformand (S) i Horsens Byråd

Hvis en international studerende bliver i Danmark, er det en kæmpe økonomisk gevinst i form af skatteindtægter. Selv når man medregner dem, der tager hjem igen, så har både tænketanken DEA (2015), forskningscentret VIVE (2019). tænketanken Kraka og Uddannelsesministeriet (2013) slået fast, at internationale studerende er en økonomisk gevinst.

Andre fremhæver beskæftigelse: der er høj arbejdsløshed. I 2018 skar VK-regeringen 1000 internationale studerende fra på uddannelser, der havde høj arbejdsløshed. Det er sandsynligt, at man tilbage i 2018 løste denne udfordring, men fordi en dimensioneret årgang endnu ikke er kommet igennem systemet endnu, kender vi ikke effekten på arbejdsløsheden. 

Man kunne overveje at friholde naturvidenskabelige og tekniske uddannelser som erhvervslivet - i en tid med faldende ungdomsårgange - efterspørger. 

Endelig er der argumentet om at prioritere: de tager pladser fra danske studerende. Men på mange uddannelser med internationale studerende er der frit optag. På eksempelvis ingeniøruddannelserne på VIA University College er der frit optag, fordi vi mangler ingeniører i Danmark. Det betyder, at de internationale studerende ikke optager en plads fra de danske. Derfor bør man kun dimensionere de uddannelser, hvor der er begrænset optag.

Men det allervigtigste argument er, at en kommende dimensionering af internationale studerende risikerer at stille uddannelserne i provinsen værre på trods af en udflytning og dermed vil det være i direkte strid med regeringen intentioner og løfter. 

I byer som Sønderborg, Horsens, Viborg, Esbjerg, Køge, Kalundborg, Vejle og Herning er internationale studerende med til at skabe volumen i uddannelserne både ift. økonomien og studiemiljøet. Det er byer, der kæmper for at tiltrække studerende. Regeringen har også udmeldt, at de heller ikke må markedsføre deres uddannelser, og nu får de endnu et hak i tuden, der kan medføre lukning af uddannelser som også mange danske studerende tilvælger og læser på. 

Så kære minister og folketing: det hjælper ikke noget at flytte uddannelser til provinsen ved pressemøder, hvis man i mødelokalerne fjerner grundlaget for at drive erhvervsrettede uddannelser i provinsen. 
 

Andreas Boesen

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

Vi er ikke som de andre
27. mar 2024