Debat: Kommunerne og familiepolitikkenJan Skat Riishøj, Byrådskandidat for Nye Borgerlige

I Danmark vil vi gerne give det indtryk af, at vi har en høj velfærd og tager os godt af de svage. Vi har en servicelov, der skal sikre familien den rette hjælp i tilstrækkelig grad, hvis et familiemedlem skulle få et barn med et handicap, eller hvis der sker andre utilsigtede hændelser, som sætter familien under pres.

Af Jan Skat Riishøj, Byrådskandidat for Nye Borgerlige
Ryvej 5, 8752 Østbirk

Lad os tage udgangspunkt i en familie, som har et barn med en diagnose i autismespektret. Autisme er et såkaldt usynligt handicap. Den berørte familie har længe vidst, at noget ikke var helt, som det skulle være, og hverdagen bliver vanskeligere og vanskeligere. Forældrene er måske ikke helt enige om, hvordan det hele skal gribes an, og efterhånden hænger ægteskabet i en tynd tråd.

Når diagnosen endelig stilles, skulle det åbne en hel værktøjskasse af muligheder for familien for at få den rette hjælp og ikke mindst gøre barnet til en god samfundsborger med et godt liv. Det er vel også i alles interesse? 

Imidlertid mødes familierne ved henvendelse til familieafdelingen i kommunen ofte med skepsis, hvor de berørte familier mistænkeliggøres og hyppigt får opfattelsen af, at de bare er dårlige forældre, der ikke magter opgaven. 

Familieafdelingerne i kommunerne har utvivlsomt dygtige og dedikerede medarbejdere, som af cheferne forekommer at være pålagt at bruge færrest muligt penge. At denne målsætning holdes, bruges der så ressourcer på. 

Resultatet er i mange tilfælde, at familierne bliver efterladt på perronen. De stærke sætter sig ind i lovgivningen og bruger ankesystemet til at omgøre kommunens afgørelser. Det koster både penge og kræfter, der kunne være brugt bedre. 

De familier, der ikke har overskuddet, bukker under. Ofte ender det i skilsmisse og et barn, der skal have massiv hjælp langt ind i voksenlivet, og som måske endda sandsynligvis ender på førtidspension.

At sætte ind med den rette hjælp i tilstrækkeligt omfang og i tide er en investering i fremtiden, hvilket er hævet over enhver tvivl. De fleste handicappede ønsker at leve et så normalt liv som muligt og vil gerne bidrage til samfundet i det omfang, de kan. En sådan tilgang støtter vi i Nye Borgerlige.
 

Jan Skat Riishøj

Løbende annoncer

Mest læste artikler

Ugens Annoncer

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Seneste video

Tåning jazz 2018
01. aug 2021