Debat: Risikoadfærd. Unge på kanten er en uløst udfordringPernille Vinther Søby Holm, formand og byrådskandidat for SF Horsens

De lokale medier har i den seneste tid kunnet berette om flere episoder med uro og vold i Horsens. Fællesnævneren for alle episoderne er, at de involverer relativt unge mennesker som færdes i miljøer eller grupper, som nok må siges at være på kanten af samfundet. Desværre har der også i de senere år og også for ganske nyligt været eksempler på sammenstød, der er endt særdeles tragisk.

Af Pernille Vinther Søby Holm, Skolesvinget, Horsens, formand og byrådskandidat for SF Horsens

Vi har i SF ikke grund til at tro, at der er tale om en pludselig eskalering af konfliktniveauet eller at det generelt er blevet mere utrygt at være ung i Horsens. Her stoler vi sådan set på politiets vurdering af situationen. 

Men når det er sagt, så er vi også nødt til at dele en bekymring, vi har haft i et stykke tid. Nemlig at vi i vores lokalsamfund og måske især i Horsens by har en stor uløst udfordring med en gruppe af det, man kunne kalde ”unge på kanten”. En gruppe af sårbare unge, som vi ikke formår at gribe med eksisterende tilbud.

Det er unge, ofte fra socialt udsatte familier, som kæmper med psykiske problemer, misbrug, hjemløshed og måske er på vej ind i de forkerte fællesskaber, hvor kriminalitet, stoffer og destruktiv adfærd er en del af hverdagen. Det er unge på kanten af samfundet, som vi ikke ser så meget i skolen eller i forskellige fritidstilbud, som vi kunne ønske. Til gengæld fylder de en del i gadebilledet på den knap så positive måde.

SF stillede derfor i sidste års budgetforhandlinger et forslag om at undersøge mulighederne for at skabe et tilbud, der særligt henvender sig til denne gruppe af unge. Dette forslag skal nu behandles i kommunens såkaldte UBSI-udvalg.

Det er ikke nødvendigvis kommunen, der skal være primus motor i et sådant nyt tilbud. Inddragelse af civilsamfundet og ikke mindst ung til ung-samspillet er vigtigt. Udadvendte aktiviteter - streetsport, performance og kultur - kan være en vigtig del af indsatsen. At finde en fysisk lokation, hvor disse aktiviteter kunne samles, er dog ikke noget dårligt udgangspunkt. For ofte er det netop manglen på et rummeligt og stadig rammesat mødested, der får de unge til at strejfe omkring og ud i nogle af de konflikter, vi desværre ser på gadeplan. 

Pernille Vinther Søby Holm

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

112: Brand Pizza Master, Brædstrup
08. maj 2023