Genbrug er sagen for Lisbeth



Lisbeth Tokkesdal holder til i Yding med sin virksomhed RumIgen, som hjælper private og virksomheder. (Foto Jørn Kildall)

I Yding holder Lisbeth Tokkesdal til og hun tog for kort tid siden springet og blev fuldtidsselvstændig med sin virksomhed RumIgen som arbejder med genbrug i indretning af hjem og kontorer.

Tekst og fotos Jørn Kildall

Lisbeth tog springet fuldt ud og blev selvstændig og har sin families fulde opbakning til sit spændende erhvervseventyr. Inden da havde hun være mange år ude som lønmodtager og hun fortæller:

- Efter at have været i køkkenbranchen i mange år har jeg set den overflod der er af ubrugte elementer og materialer. De må kunne bruges har været min tanke.

Lisbeth Tokkesdal har altid elsket at indrette og som barn flyttede hun konstant rundt på tingene i sit værelse og indrettede det på nye måder. De fleste møbler i hendes liv har næsten alle været nogle hun har fundet på genbrug og som hun har sat i stand, og malet så de fik nyt liv.

Privat har Lisbeth og hendes familie altid levet efter devisen at man helst skulle finde genbrugsmøbler som var gode og til billige penge og på den måde spare på de begrænsede ressourcer.

- Vi køber såmænd også helt nye ting, Jeg er ikke hellig eller frelst, jeg er bare et helt almindeligt menneske som prøver at gøre en forskel miljømæssigt.

Lisbeth Tokkesdal sidder sammen med praktikant Sofia Aarhus. (Foto Jørn Kildall)

Fra tanke til handling

Det var med baggrund i disse tanker og handlinger, at Lisbeth etablerede sit firma RumIgen. Hendes kunder har i starten været familie, venner og bekendtskaber. Hun har valgt at se optimistisk på firmaet og som hun siger det, så går godt, for jeg har jo ikke noget at sammenligne med året før.

Firmaet er meget aktiv på det sociale medie Instagram hvor hun finder en stor del af sine kunder. Hun har også indgået en personaleaftale med Jyske Bank så deres medarbejdere kan få en god rabat hos hende.

Kunderne bruger blandt andet Lisbeths firma til at spare omkring hvordan deres indretning skal være. Hun samler alle sine ideer og tanker på et såkaldt moodboard og præsenterer det for kunden. Kunden kan vælge at stoppe her og selv finde sine møbler og brugsgenstande, eller man kan lade Lisbets firma stå for det hele som en slags total entreprise - så sørger hun for at finde alt det der skal bruges til indretning af et hjem eller i et firma.

Lisbeths firma samarbejder blandt andet med Re:make Møbelpolstring i Ring, sammen har de et arrangement på trapperne som de kalder ”bajere og bæredygtighed”.

- Vi laver tre arrangementer hvor vi skal lave bæredygtigt julepynt - og så skal vi drikke en bajer! Rikke som har firmaet Remake har masser af rester til overs fra møbelpolstring, og med det og ting som jeg har fundet på genbrug, skal vi lave masser af julepynt.

Lisbeth havde fundet tre perlekæder lavet af træ, her skal de enkelte perler bruges som hoveder til juleengle.

Da avisen besøgte Lisbeth i Yding, havde hun en erhvervspraktikant på besøg, Sophia Aarhus, som selv bor i byen med sine forældre.

- Vi er ved at lave julepynt og genstande til en julemesse vi skal på i Lemvig om kort tid. Det glæder jeg mig til for jeg kommer selv oprindeligt fra byen, fortæller Lisbeth.

Det er ikke alt i Lisbeths virksomhed der er genbrug, Der er såmænd også helt nye ting på hylderne, men de er produceret med miljøet i højsædet og lavet af materialer som er bæredygtige eller som er blevet genanvendt.

- Jeg har et samarbejde med en virksomhed i Esbjerg, som upcycler brugte Wegner-møbler. Her kan møblerne måske trænge til en ny polstring eller reparation af ben eller stel. Bagefter står man med et flot designermøbel som koster mindre end et nyt og fordi der er tale om kvalitetsmøbler, så giver det god mening at genanvende dem.

Der er købt en træhalskæde på genbrug, hvor perlerne skal bruges som hoved på juleengle. (Foto Jørn Kildall)

Får det bedste ud af tingene

Lisbeth gør alt hvad hun kan for at finde de bedste genbrugsvarer, i den bedste kvalitet, men det er ikke altid lige let at finde de gode ting.

- Jeg har det sådan, at jeg må arbejde med det jeg finder og få det bedste ud af det. Jeg kan godt lide det uperfekte, i går fandt jeg en gammel billedramme hvor der er slået en flig af. Det gør ikke noget for det giver den karakter og personlighed, og man må gerne se at den ikke er ny.

Lisbeth bruger meget tid på genbrugsmarkeder og det er her hun finder de gode ting og meget af sin inspiration.

- Det er ikke altid jeg finder det som jeg var på jagt efter på et genbrugsmarked, men så siger jeg til mig selv, når jeg finder noget andet, det var så det jeg skulle finde i dag og tager med mig hjem.


Moodboard

Et moodboard (en 'stemnings- el. inspirationstavle') er en sammenstillen, en slags collage af forskelligt materiale – fx billeder, tekster, farver, materialeprøver, genstande – med det formål på en enkel og oversigtlig måde at formidle en stemning eller et indtryk af en situation, en stil eller epoke til inspiration for en gruppe mennesker der eventuelt skal arbejde videre på området.
Kilde: www.wikipedia.org


Upcycling

Upcycling beskriver den proces, hvor man ved at behandle eller forarbejde et produkt skaber en større værdi, end produktet i udgangspunktet havde. Et eksempel på upcycling er, hvis man bruger rester fra tøjproduktion til at lave nye produkter – eksempelvis ved at producere andet tøj eller lave tasker af restproduktet.

Lignende artikler

Jørn Kildall

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Seneste video

Vi er ikke som de andre
27. mar 2024