Lene er erfaren rimsmed i ØstbirkHun skrev sin første lejlighedssang i 1968 til sin søsters bryllup og ved guldbrylluppet i 2018 blev sangen igen fundet frem og sunget ved festen. For Lene Sørensen i Østbirk er det at skrive festsange en livslang hobby som hun stadig skatter meget højt.

Af Jørn Kildall

Som ganske ung flyttede Lene Sørensen og manden ind i et lejemål hos en ældre kvinde i Skanderborg som havde en spritduplikator og her begyndte Lenes Festsange i det små og hun fortæller:

- Hun sagde: hvis du kan skrive sangene, kan jeg trykke dem. Det var starten på det hele og jeg havde aldrig troet det skulle blive så stor en del af mit liv. I dag bruger jeg det meste af min fritid på at forfatte sange.

Familien har boet det meste af deres liv i Skanderborg og i 2016 flyttede hun og manden Dan til Østbirk.

På vej ind i højsæsonen

Foråret står for døren, samt masser af konfirmationer som alle kræver en god sang. Lene Sørensen ved det betyder at nu er hun på vej ind i sin højsæson.

- Jeg er ved at få travlt med at forfatte sange… og jeg laver også sangskjulere og kort. Faktisk laver jeg det hele med trykning og alt som hører til … det er hele pakken folk ofte køber.

På Lenes kontor/værksted sidder hun ved sit skrivebord og skriver lejlighedssange til den store guldmedalje. Den anden side af lokalet er hvor man finder alt det hun bruger til at lave sangskjulerne, som bliver pyntet med fodbolde, computere eller heste, alt efter modtageren – og man mærker tydeligt Lenes passion for sit håndværk er intakt selvom hun har lavet det i 54 år på nuværende tidspunkt.

- Jeg har alt til festen: indbydelser, bordkort, takkekort, kopier og sange. Jeg kan også skaffe den levende musik hvis det skulle mangle. Jeg har det hele, hvilket gør det nemt for mine kunder, hvoraf mange er gengangere.

Man kan ikke synge og være sur

Lenes har et strålende humør og hun fortæller at det er svært at være sur når man synger, for det er den bedste medicin mod dårligt humør. Hun har ikke tal på hvor mange sange hun har lavet gennem årene, men det er blevet til rigtig mange:

- Jeg genbruger ikke mine sange… hver sang er unik og den bliver kun lavet til en kunde. For år tilbage prøvede jeg at gemme alle de sange jeg skrev, men da bunken var blevet 20-30 cm. høj, opgav jeg min optælling, griner hun.

Det kommer naturligt at skrive sange

Det falder Lene helt naturligt at skrive festsange og hun ved ikke hvor hun har lært det henne:

- Der er ingen i min familie som kan det, så det er en gave jeg har fået og den er jeg meget taknemmelig for.

I skolen fandt Lene hurtigt ud af, at hun var god til at skrive historier og hun elskede at digte. Hun har altid haft masser af ord og rim i sin pen, og det føles nemt og naturligt for hende. Mange af hendes kunder er klar over hendes talent og det gør at kunder, gennem generationer, bliver ved med at vende tilbage for at få lavet en festsang:

- Jeg havde en kunde fra Skanderborg som ringende og sagde at jeg havde lavet en sang da hendes tvillinger skulle konfirmeres. Fortsættelsen var at nu skulle tvillingernes børn konfirmeres, og tvillingerne var blevet 52 år. Tænk dig, kunden havde gemt mine oplysninger i alle disse år!

Sangene går i arv

Ofte får kunderne lavet en sang til barnedåben og kommer igen når barnet skal konfirmeres. Hendes kunder kommer til hende gennem flere generationer. Ja, kunderne kommer igen og igen – og de kommer fra hele landet: Randers, Thisted, København, ja næsten enhver egn er repræsenteret i kundekredsen.

- Der er mange som kender mig, for vi boede i Skanderborg fra 1968 til 2016 og folk er gode til at fortælle hinanden om Lenes Festsange. Mange af kunderne er trofast blevet hængende hos mig, og jeg har også fået en del nye kunder her i Østbirk. Det er også blevet nemmere at sende en sang på e-mail til en kunde, når de selv vælger at få den trykt.

Historierne berører hende

Det er altid en positiv oplevelse når kunden kommer ind ad døren hos Lene for at få lavet en sang og der er ikke to kunder – eller sange som er ens.

- Jeg hører mange familiehistorier som jeg skal prøve at få med i en sang, med få ord… og det skal rime. Der er, indimellem, historier som berører mig meget… og den dag de ikke gør det mere, så holder jeg op med at skrive. Jeg skal have hjertet med, når kunderne kommer til mig og viser mig den største tillid når de skal have lavet en privat sang.

Sangene bliver skrevet til barnedåb, fødselsdage, svende- og studentergilder, bryllupper, sølv- og guldbryllupper. Der bliver skrevet sange når der er anledning til en fest og det er der heldigvis ofte.

Lejlighedssangen er ikke død

Fester uden en eneste sang er kedeligt, så kontant lyder det fra Lene. Selvom nogle vil påstå at festsangen er uddøende så er det ikke hvad Lene mærker:

- Tværtimod! Jeg kan ikke mærke nogen nedgang. Det har været et par underlige år med Coronaen, men da restriktioner blev løftet sidste sommer, som kom der knald på! Jeg tror og håber på en ”normal” sæson i år.

Folk bestiller i god tid

Bestillingerne til konfirmationer og bryllupper kommer allerede ind ad døren før jul. Det passer hende fint at få arbejdsopgaverne spredt ud over nogle måneder:

- Hvis jeg skal lave 50 sange til konfirmationerne, så kan det ikke hjælpe at alle bestillinger kommer indenfor en uge, griner hun.

Når Lene får noterne til en sang, varierer det meget hvor meget hun får at arbejde med.

- Nogle gange kommer kunden med fire linjer på et stykke krøllet papir og andre kommer adskillige tætskrevne sider… hvordan griber man det an? Man lukker øjnene og sætter fingeren ned på papiret og så er man i gang med at lave en sang. Jeg kan jo ikke lave en sang med 40-50 vers. Det drejer sig om at finde det vigtigste og det har jeg været god til, siger mine kunder.

Udover at skrive mange festsange hvert år, skriver hun også taler. Da interviewet er slut sætter Lene Sørensen igen ved sit tastatur og får hurtigt en masse tekst, rim og versefødder op skærmen, hun har en deadline om at aflevere en sang til en 70-års fødselsdag indenfor kort tid.

Lignende artikler

Jørn Kildall

Løbende annoncer

Ugens Annoncer

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Seneste video

Tåning jazz 2018
01. aug 2021